2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Állat

Nyugtalanok a méhészek: megint kaptártolvajok garázdálkodnak az országban

Kaptártolvajok garázdálkodnak Baranya és Zala megyében. Zalában a Balatonmagyaród és Hídvég-puszta közt elhelyezett méhészetből csentek el 14 Zander rajládát méhekkel együtt. Baranyában valamelyik éjszaka hét Hunor méhcsaládot emeltek el Magyartelek külterületéről.
 
 

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Bross Péter az Indexnek elmondta, 10-20 éve, amikor még megérte méhészkedni, speciális bűnbandák szakosodtak a kaptárak ellopására, amelyet azután eladtak egy másik méhésznek. Mostanáig viszont nem voltak jellemző az ilyen lopások. Bross Péter beszélt arról is, hogy ilyen esetben a rendőrségi feljelentés mellett a régió méhészei felderítő tevékenységbe fognak, és körbejárják az adott terület méhészeteit, ellenőrzik a kaptárakat. Különös figyelmet fordítanak arra, ha új méhészet létesült a közelben. Egyébként a méhészet bejelentésköteles állattartartási tevékenység.

Az OMME elnöke azt is elárulta, hogy pár éve a tenyésztési információs rendszer alapján kötelező belesütni a kaptárakba a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól kapott egyedi azonosító számot. Ha elkapják a tolvajt, és kiderül, hogy maga is tagja a 14 ezer tagot számláló OMME-nak, búcsúzhat a szervezettől, ráadásul nyilvánvalóan büntetőeljárásban is felelnie kell a tettéért.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!