2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Állat

Nyüzsögnek a túzokok Spanyolországban, de a mi állományunk se kutya!

A világpopuláció 75-80 százalékát a spanyolok mondhatják magukénak, de az unió második legnagyobb állománya nálunk található. Mindez a természetvédők és a földeken dolgozó, lelkiismeretes termelők közös sikere. Ezért a természetvédelmi szolgáltatásért végső soron mi, mindnyájan fizetünk az adóforintjainkból.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Igaz, a spanyol túzokpopulációhoz képest, amely mintegy 30 ezer egyedet tesz ki, a magyarországi 1500 egyedes állomány aprócska, mégis a második legnagyobb az Európai Unióban. Ha Európát földrajzi egységként értjük, akkor Ukrajna a második helyezett a maga 6-12 ezres populációjával.

Dürgő túzok (forrás: hbw.com)

Az Otis tarda, azaz nagy túzok, a túzokalkatúak rendjének és a túzokfélék családjának egyik képviselője. Összesen 23 faját tartják nyilván, amibe beletartozik a nálunk is honos, kistermetű reznektúzok is. A nagy túzok a legnagyobb méretű, még röpülni képes madár Európában. Élőhelye Eurázsia, teljes állománya 40-45 ezer példányra tehető. A madarak 75-80 százaléka Spanyolországban él.

A magyar túzokállományt a mezőgazdasági tevékenység veszélyezteti leginkább, ezért az agrár-környezetgazdálkodási programon belül plusz pénzekkel jutalmazzuk azokat a termelőket, akik a túzokvédelemben részt vesznek. Az előíráscsoport része, hogy tilos rovarirtó szer alkalmazása a földeken - kivéve repce, vagy a másodvetés céljából elvetett mustár, olajretek. A tábla szélein ekkor is legalább 6 méter széles növényvédőszer-mentes táblaszegélyt kell hagyni. Rágcsálóirtó szerek és talajfertőtlenítő szerek szintén nem alkalmazhatóak. Tartani kell az előírt vetésszerkezetet, a megtalált fészek körül pedig minimum 1 hektáros védőzónát kell kialakítani. Kaszálni csak vadriasztó lánccal lehet, akkor is kaszálatlanul kell hagyni a terület 5-10 százalékát, méghozzá táblánként változó helyen, legalább 6 méter szélességben. Július 31. előtt ennek időpontját és helyét jelezni is kell a nemzeti park igazgatóságának. És folytathatnánk...

Aki betartja az előírásokat, hektáronként 90-130 ezer forintos támogatást is kaphat attól függően, hogy gyepen vagy szántón, illetve mennyire teljeskörűen vállalta a madárvédelmet.

Ezen felül a természetvédők heroikus munkáját se feledjük: a Dévaványán létesült túzokvédelmi állomáson a veszélyeztetett helyen lévő tojások begyűjtése, keltetése, a fiókák felnevelése és visszavadítása révén eddig mintegy 900 madár életét mentették meg. Nyilván nem mind nőnek fel, de ha ezt összevetjük az 1500-as magyar túzokállománnyal, érzékelhetővé válik a munka fontossága.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu