2021. október 28. csütörtök Simon, Szimonetta

Hírek - Állat

Olcsóbb lesz a hal, mert csökken az áfa

Januártól 15-18 százalékkal csökkenhetnek a halárak annak nyomán, hogy a hal áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken. A Földművelésügyi Minisztérium (FM), illetve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet új minőségi védjegyet is bevezet a szektorban. A „Minőségi magyar hal” tanúsító védjeggyel a fogyasztók könnyebben megkülönböztethetik a magyar minőségi halat a tengeriektől.
 
 

A „Minőségi magyar hal” tanúsító védjeggyel a fogyasztók könnyebben megkülönböztethetik a magyar minőségű halat más halféleségektől, haltermékektől, különösen a tengeri halaktól.
A miniszter ismertette: a védjegyet a terméklánc bármely szereplője megszerezheti felmenő rendszerben, ha megfelel a feltételeknek.

A „Minőségi magyar hal” tanúsítványt élő halra, illetve feldolgozottnak nem minősülő haltermékekre, így halhúsokra lehet használni, halkonzervre még nem – jelentette be Fazekas Sándor agrárminiszter. A termelésnek és feldolgozásnak Magyarországon kell történnie, amelyhez a szaktárca technológiai kritériumokat ír elő. A minőségi kritériumokat pontyra, afrikai harcsára, fogassüllőre, és pisztrángra határozták meg.

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke szerint a védjegy rpvén a fogyasztók biztonsággal vásárolhatnak alacsony zsirtartalmú, iszapmentes, kitűnő ízű magyar halat. Mintegy 18 ezer tonnával Magyarország lett a második legnagyobb pontytermelő Európában az idén, afrikai harcsából pedig az ország közel 4 ezer tonnát állít elő, amely listavezető európai szinten.

Az ország bruttó haltermelése mintegy 22 ezer tonna. Körülbelül 2,5 ezer ember foglalkozik halgazdálkodással, és 385 cég tógazdálkodással. A Magyar halgazdálkodási operatív programban (Mahop) 16,5 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre fejlesztésre, rekonstrukcióra és intenzív akvakultúrás telepek létrehozására.

A haltermelési ágazat éves árbevétele 12,5-13 milliárd forint, a jövedelemtermelő képessége alacsony, 4 százalék körüli. A magyarországi évi halfogyasztás fejenként 6,0-6,5 kilogramm, ami jelentősen elmarad az uniós 23 kilogramm körüli átlagtól. A magyar haltenyésztők jelentős mennyiséget - évente mintegy 3,5 ezer tonnát - exportálnak Lengyelországba, Csehországba, Ausztriába, Romániába.

Januártól 15-18 százalékkal csökkenhetnek a halárak az általános forgalmai adó csökkenése miatt, illetve annak következtében, hogy a parlament a vízkészletjárulékot hektáronként 25 ezer köbméterben díjmentessé tette. Amennyiben e rendeletmódosítás nem következett volna be, az ágazatnak egymilliárd forintnyi vízkészlethasználati járulékot kellett volna fizetnie - tette hozzá Németh István.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó