2021. április 23. péntek Béla

Hírek - Állat

Öröm az ürömben - Ki örül a zuhanó terményáraknak?

„A takarmányárak növekedése az állati termékek felvásárlási árainak csökkenésével együtt súlyos veszteséget okozott az állattenyésztőknél. A világszinten jó terméshozamok ezt a trendet megfordíthatják, így a következő hónapokban már az állattenyésztők is fellélegezhetnek” - kommentálta a mezőgazdasági termelői árak változását Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.
 
 

A mezőgazdasági termelői árak júniusban 1,5%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árai 3,5%-kal növekedtek, miközben az élő állatok és állati termékek ára 1,8%-kal csökkent.

A takarmányárak növekedése és a felvásárlási árak csökkenése egyidejűleg jelentős veszteséget okozott az elmúlt hónapokban az olyan klasszikus állattenyésztői ágazatoknak, mint a tejelő marha és sertéstenyésztés.

- mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. Reményre ad okot, hogy a felvásárlási árak csökkenő trendje megfordulni látszik, miközben a júniusban még növekvő takarmányárak a továbbiakban mérséklődhetnek. Ez utóbbi oka, hogy a világszinten magas készletszintek mellett globálisan jó terméshozamokra lehet számítani, ami lejjebb nyomhatja a jelenlegi árszintet - tette hozzá. A végső tartalékaikat felhasználó állattenyésztők így némi levegőhöz juthatnak a következő hónapokban, de az elmúlt időszakot kevésbé megsínylő baromfitenyésztők számára is újabb lendületet adhat.

A mostanihoz hasonló áremelkedések kivédése érdekében azonban feltétlenül szükséges elgondolkodni a hatékonyságnövelésen, és ahol erre lehetőség van, azt minél hamarabb megvalósítani. Ehhez érdemes figyelni a szeptembertől nyíló új pályázati lehetőségeket, illetve az egyre kedvezőbb feltételek mellett elérhető banki hitelforrásokat is” - tanácsolja a szakember.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu