2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Állat

Őrült tempóban bővül Kína baromfiipara, de ez sem elég

A sertéspestis árnyékában a baromfitermelés felfuttatása az egyetlen reális lehetőség a lakosság hússal való ellátására. Kína iparkodik is: csak idén 18 százalékkal több csirkehúst állítottak elő a tavalyinál, ami döbbenetes mértékű bővülés. Jövőre ezt újabb 14,5 százalékkal toldják meg. A jelek szerint mégsem bírnak majd lépést tartani a fogyasztással.
 
 

Mivel az afrikai sertéspestis miatt kevés és drága a sertéshús, a kínai fogyasztók a csirkehús felé fordultak. Ez nagy lökést adott a baromfiszektor termelésének idén:18 százalékkal nőtt a termelés egyetlen év alatt! Jövőre 15,8 millió tonnára bővülhet a kibocsátás, ami egy újabb 14,5 százalékos emelkedést jelent, de még így sem éri utol a közben 15,96 millió tonnára ugró fogyasztást - jósolja az USDA, hiszen az igények bővülése is 15 százalékos lesz.

Mint azt az alábbi ábra is érzékelteti, a fogyasztás szép lassan elhúz a termelés mellett, ami az ország külkereskedelmére is nagy hatással van.

2020-ban már 600.000 tonna csirkehús behozatálára lesz szükségük, ami 20 százalékos emelkedést jelent az idei vásárlásokhoz képest. A legfőbb beszállító várhatóan Brazília marad, ugyanakkor ismét megjelenhet a képben Franciaország is, Kína ugyanis eltörölte az innen érkező csirkére és csirkéből készült termékekre érvényes vámokat. Az elemzők hozzáfűzik: Franciaországból vélhetően a szülőpárok, azaz a genetikai alapanyag behozatala lesz jelentős. Az Egyesült Államok viszont 2014 óta nem exportálhat Kínába, az ázsiai ország azóta hivatkozik arra, hogy Amerikában madárinfluenza volt.


A kínai csirkehúsexport sem jelentéktelen, 440 ezer tonnát tehet ki 2020-ban az USDA szerint. Az egyre magasabb belföldi árak miatt azonban az export fokozatosan elveszíti a vonzerejét, így lassan, de biztosan csökken. Japánba és Hongkongba azonban még így is megéri kiszállítani. Ez a két ország a teljes exportmennyiség 78 százalékát szívhatja fel. A kevésbé jól fizető piacokon viszont minimális lesz a kínai jelenlét.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu