2020. november 29. vasárnap Taksony

Hírek - Állat

Strand helyett fecskebölcsi létesült Zebegényben

A fecskék számának csökkenése nem újdonság, az viszont igen, hogy egy egész település strandfejlesztését halasztották el a madarak kedvéért. Zebegényben olyan költési helyszínt találtak a partifecskék, ahol az önkormányzat fejlesztést tervezett, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködve azonban, szabadon költhetnek a fecskék, és augusztus 15-ig nem lehet folytatni a munkálatokat.
 
 

Az Agrárszektoron többször írtunk a fecskék számának drasztikus csökkenéséről, aminek részben a nagyüzemi mezőgazdaság, részben pedig a klímaváltozás és a mezőgazdaságban használt vegyszerek és rovarölők az okai. Nem mindenhol ennyire rossz azonban a helyzet: Zebegényben véletlenül nem a legmegfelelőbb helyet szemelték ki költési helyszínnek a partifecskék. Az önkormányzat fejleszteni akarta a Duna-parti strandját, ezért markolókkal egy jókora területen kivájták a domboldalt. Ennek köszönhetően azonban egy egybefüggő homokfal tárult fel a folyó mentén; ahol ideális hely alakult ki a költéshez, így a partifecskék be is költöztek a homokfalba. A HVG szerint mostanra 100-150 üreg lehet a falban, a fiókák akár egy méter mélyen is lehetnek.

Ne verje le a fecskefészket! 


A strand új lakóit Batki László fedezte fel, aki értesítette az önkormányzatot, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot. A nemzeti park úgy döntött, hogy mivel a partifecske védett állat, a munkálatokat a költési időszak végéig, azaz augusztus 15-ig nem lehet folytatni. A zebegényi önkormányzat nagyon együttműködő volt, és lezárta a területet, hogy az emberek ne háborgassák a madarakat- írta a lap.

Batki az alábbi Facebook-posztban foglalta össze, mi történt:

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu