2021. március 2. kedd Lujza

Hírek - Állat

Váratlan fordulat: belebukott a dán mezőgazdasági miniszter a nyércparába

Benyújtotta lemondását szerdán Mogens Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter, miután törvényes rendelkezést nélkülöző utasítást adott az ország 17 milliós nyércállományának levágására a koronavírus mutációja miatt.
 
 

Mogens Jensen a Twitteren azt írta, hogy kormányzati tisztségéről történő lemondási szándékáról tájékoztatta a miniszterelnököt. A politikus azt is elmondta, tisztában van azzal, hogy nincs megfelelő támogatottsága a parlamenti pártok körében.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Pia Olsen Dyhr, a dán Szocialista Néppárttal (SF) elnöke szerint bölcs dolog volt Mogens Jensen távozása. Nem volt más kiút. Az SF a Mette Frederiksen miniszterelnök vezette kisebbségi kormány parlamenti szövetségese.
Az ellenzék szintén üdvözölte Jensen lemondását, de Frederiksen felelősségének megállapítását is felvetették, és független vizsgálatot követelnek az ügyben független.

Kristian Thulesen Dahl, a jobboldali populista Dán Néppárt elnöke szerint nem Mogens Jensennek kell egyedül viselnie a felelősséget egy olyan döntésért, amely tulajdonképpen a miniszterelnök hivatalában született. A politikus szerint Mette Frederiksennek felelősséget kell vállalnia.

A dánok kormányba vetett bizalma a nyércek kiirtására vonatkozó döntés nyomán érezhetően megrendült. Az Aarhus Egyetem felmérése szerint november közepén a megkérdezettek alig több mint fele mondta, hogy bízik a kormányban, míg júliusban ez az arány 75%-os volt.

Dániában azért akarják levágni a szőrméjük miatt tenyésztett nyérceket, mert a koronavírus különböző mutációit mutatták ki az állatokban. A hatóságok november elején kezdeményezték az állomány kiirtását arra hivatkozva, hogy a megváltozott vírus embereket is képes megfertőzni, és terjedése miatt hatástalanná válhatnak a későbbi vakcinák.

Bár a kormány időközben sietve előkészített egy törvénytervezetet a nyércek kiirtásának engedélyezésére az ellenzék leszögezte, hogy nem engedi megkerülni a hagyományos harmincnapos jogalkotási folyamatot. Az ellenzéki pártok szerint addig ugyanis nem kezdeményezhető az egészséges nyércek levágása, amíg nincsenek tervek az ország mintegy 1100 nyércfarmjának tulajdonosai és dolgozói kártalanítására. A dán kormány keddi közlése szerint sikerült megszereznie a parlamenti támogatást a nyércek levágásához.

FRISSÍTÉS: A Dán Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hatóság (DVFA) később közölte, hogy az összes nyércet levágták azokon a dán farmokon, amelyeken a koronavírus különböző mutációit mutatták ki az állatokban. A DVFA nem árulta el, hogy mennyi állatot mészároltak le, azt azonban elmondta, hogy a gazdaságok körülbelül egynegyede, 284 farm volt érintett az irtásban. További 25 olyan farm van, ahol gyaníthatóan szintén vannak ilyen nyércek, ezeket jelenleg vizsgálják.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu