Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia
Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.
A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
A hagyományos módszerektől eltérően készül a sajt és a tej egy dél-nyugat-skóciai tejtermelő gazdaságban, ahol a borjakat nem szakítják el születésükkor az anyjuktól, hanem együtt hagyják azokat, így az anyaállatok folyamatosan táplálhatják a kicsiket - írja a bbc.com. A legtöbb gazdaságban a megszokott gyakorlat általában ettől eltérő, és a fiatal állatokat már születésükkor elválasztják az anyatehéenektől, hogy a felnőtt állatokat naponta két vagy három alkalommal is meg tudják fejni.

A skót gazdaság részben azért változtatott az állattartási feltételeken, mert egyre több kritika éri az inzenzív tejtermelőket. Ezért ökológiailag megbízhatóbbnak tartott, az állatok és a gazdaság dolgozói számára is kevésbé stresszmentes üzemet akartak kialakítani, és ezzel másoknak is mintát mutatni. Habár így kevesebb tejet nyernek, az állatok szerintük hosszabb élettartamúak és egészségesebbek lehetnek, ezért például kevesebb antibiotikumra és vásárolt takarmányra lehet szükségük, miközben a borjak is gyorsabban nőnek.
A tejtermelői tapasztalatok szerint ugyanakkor az átállás költséges és hosszú folyamat. Ennek ellenére az Egyesült Királyságban egyre több gazdaság is használja már az etikusabbnak nevezett megközelítést, bár e módszer komoly jövedelmezőségi aggályokat is felvethet.