2023. január 29. vasárnap Adél

A borok királya, a királyok bora

Agrárszektor
Terjék Lajos borász életfilozófiája, hogy "a mi jövőnk a múltunkban van". Ebből is következik, hogy csak oxidatív eljárással állít elő borokat. Földjei Tokaj-hegyalja legjobb dűlőiben fekszenek. A hazai bor helyzetéről, illetve a tradicionális pincészetről, annak eredményeiről és kínálatáról beszélgettünk.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Agrárszektor.hu: Önök nagy múltú borász család. Melyek azok a területek ahol hagyományőrzőek és melyeken alkalmazzák a modern technológiákat?

Terjék Lajos: Gyakorlatilag minden szempontból hagyományőrzőek vagyunk, talán azt az egyet kivéve, hogy nem vödörben, hanem szivattyúval hordjuk a bort. Szinte semmiben nem változtattunk az eljáráson, még dédnagyapámék is így készítették boraikat. Nagyon ellene vagyok a reduktív technológiával készített termékeknek, ebből is következik, hogy mi csak oxidatív módon állítjuk elő a nedűt, ráadásul a boraink mindig szép eredményeket érnek el a versenyeken, ebből is gondolom, hogy jó utat követünk.

Asz.: Milyen szőlőfajtákat és hány hektáron termel? Mennyi a szüretelt szőlő mennyisége évente?

T.L.: Hat hektár szőlőt művelünk, és természetesen a tradicionális tokaji fajták teremnek nálunk, így például Furmint, Hárslevelű, Muskotály, de ezeken kívül akad olyan is, melyeket régebben elfelejtettek, holott nagyszerű ital készül belőlük, ilyen a Kövérszőlő, illetve a Purcsin, mely azért érdekes, mivel vörösbor és vörös aszú készül belőle. Mi ebből jelenleg 300 tőkét nevelünk.

Az éves termésmennyiségünk általában 600 mázsa szőlőt jelent. Ezt úgy érjük el, hogy tavasszal megnézzük, mi az a mennyiség amire szükség van, és tőkénként 1,5-2 kg mennyiségre állítjuk be, később már nem végzünk fürtválogatást, vagy fürtritkítást, hanem Istenre bízzuk, mennyi terméssel áld meg minket.

Természetesen, mivel tokaji területekről beszélünk, elsődleges az aszú szemek előállítása. Eddig a rekordunk 9 tonna aszú bogyó volt, de mondhatom, hogy minden évben sikerül szép mennyiséget szüretelnünk belőle.

Asz.: Több versenyen szerepelt már eredményesen a pincészet. Melyek azok a díjak, amelyek hatással voltak a munkásságára és meghatározzák a jövő útját?

T.L.: Ez nem egy könnyű kérdés, hiszen eddig sok elismerésben részesültünk már. Például a Tokaj - hegyaljai Borverseny minden évben sikerül valamilyen díjat kapnunk, de ha nagyon szeretnék kiemelni egyet, akkor a 2009-es és a 2010-es Egyházi- és Világi Borok Versenye lenne az, hiszen ezen a két eseményen minden létező és elnyerhető díjat megkaptunk.

Asz.: Milyen termékpalettát kínálnak és melyet emelne ki Ön leginkább?

T.L.:
Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, hiszen 35-38 féle borunk van jelenleg, mivel a Tokajra jellemző összes variációt előállítjuk, ráadásul boraink vannak már egészen 1957 óta. Ezek ráadásul mindegy tradicionális módon készült, ahogy azt már említtetem. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincs acél hordó a pincészetben, hiszen arra köteleznek minket, de a borokat abban inkább csak házasítjuk, utána ugyanúgy visszakerülnek a fahordókba.

Éppen ezért a kérdés második felére nem tudok válaszolni, hiszen minden bor a maga módján különleges, nem nagyon tudnám egyikre sem rámondani, hogy a kedvencem, hiszen mindegyiket ugyan annyira szeretem.

Asz.: Mi a véleménye a hazai borászat helyzetéről? Milyen fejlődési irányok lehetségesek?

T.L.: Erre viszont már könnyebb válaszolnunk, hiszen úgy gondolom, hogy a tradíciók nélkül a magyar borászatra nem vár sok jó év, hiszen a folyamatos újítások, és olykor meglepő szabályozások következtében a bor már nem ugyan az mint régen. Épp ezért erre a kérdésre a legjobb válasz talán az a mondat, amivel az életfilozófiámat is ki tudom fejezni, mégpedig hogy a mi jövőnk a múltunkban van, és ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor nem sokáig leszünk jelen a piacon.

Asz.: Milyen célkitűzései vannak az idei évre? Milyen fejlődési lehetőségeik vannak?

T.L.: Abban reménykedünk, hogy a 2011-es év jóval jobb lesz, mint a 2009-es, vagy a 2010-es, hiszen ezekben az években a sok csapadék komoly károkat okozott mindenütt, minket sem kímélt. A legideálisabb az lenne, ha idén el tudnánk érni azt amit 2006-ban, vagy 2007-ben. Ezekben az években a termésünk nagyon szép volt, és a borok is kimagaslóak voltak az egész országban, ráadásul a termelők számításai is helyesnek bizonyultak ezekben az években.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?