A bortól is elvárjuk, hogy fenntartható legyen

A bortól is elvárjuk, hogy fenntartható legyen

A fenntartható borászat lesz a fő témája a hamarosan megrendezendő Tokaj Wine Congress nemzetközi szakmai eseménynek, amelynek szervezésekor fontos cél volt a sokszínűség, mind témák, mind pedig a meghívottak tekintetében. A kongresszus a bort és a fenntarthatóságot, illetve a klímaváltozás gazdasági hatásait állítja fókuszába, amely egyre inkább központi témává válik a szakmában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A fenntarthatóság lesz a központi témája a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) november 13. és 16. között megrendezendő első nemzetközi borkongresszusának, mivel a kérdés egyre nagyobb hangsúllyal van jelen a szőlészet-borászat területén is. A hiánypótló szakmai fórum célja, hogy oktatók, kutatók, borászok, a borpiac szereplői, marketing- és turisztikai szakemberek a tanulókkal, hallgatókkal közösen vitassák meg a borágazat jövőjét, a borkulturális örökségek megőrzésének mikéntjét. A kongresszus jó alkalom arra, hogy a hazai szakma mellett a szélesebb közönség is megismerhesse a legnevesebb külföldi professzorok, szaktekintélyek véleményét.

Nemzetközi rendezvény

Az alig egyéves Tokaj-Hegyalja Egyetem Sárospatak központtal, hét helyszínen rendezi meg a nemzetközi szakmai eseményt, amelyre 108 neves előadó érkezik 15 országból. A tematikus szekciókban egyebek mellett szó lesz az éghajlatváltozás hatásaira adott szőlészeti és borászati válaszokról, a szőlőtermesztés legújabb vívmányairól, a borágazat legfontosabb gazdasági kihívásairól, és bemutatják a borturizmus legújabb trendjeit is.

Az előadások mellett workshopokat is tartanak interaktív formában, amelyeken kisebb csoportokban lehet megvitatni a szóbeli és poszterelőadások során felmerült kérdéseket. A témák között szerepel az organikus és biodinamikus gazdálkodás Tokajban, a furmintklónok sikerei, illetve a szőlészek felkészítése a klímaváltozásra.

Egyre inkább elvárás

A fenntarthatóság, mint a kongresszus fő témája nem véletlen választás, hiszen a szőlész-borász szakmában is egy kiemelt kérdéssé vált ez a terület.

Az ökológiai szőlőtermesztésben már évtizedekkel ezelőtt komoly folyamatok indultak el, melyek az utóbbi időben dinamikusan terjednek Magyarországon is. A borászatban pedig egyértelműen világtendencia a fenntarthatóságra törekvés

- mondta el az Agrárszektornak Dr. Molnár Péter, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője, egyetemi docens. Hozzátette: mindez fogyasztói oldalról is egyre komolyabb elvárásként jelentkezik.

Ennek érdekében a borászok sokkal tudatosabbak a borkészítés, a borok csomagolása, szállítása terén, és felértékelődik a regionalitás szerepe is. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb borászati segéd- és csomagolóanyagot közelről, minél rövidebb szállítási útvonalakkal szerzik be a piaci igényekre reagáló borászatok. A környezeti kihívásokhoz, elsősorban a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás során is kiemelten fontos tényező a fenntarthatóság.

Versenyképességi kérdés

A szakember szerint éppen ezért a borászok érhető igényére reagál a kongresszus tematikája is.

A témák közül azért emeltük ki a fenntarthatóságot, mert azt gondoljuk, hogy minden egyes szakmai területén komoly igény mutatkozik az információk átadására. Ezért akartunk egy olyan fórumot teremteni, ahol a kutatás, az oktatás és a gyakorló szakma képviselői együtt, egy közös esemény során tudják tisztázni az ezzel kapcsolatos kérdéseket. A rendezvény keretében egyúttal komoly előadók fognak megjelenni Tokaj-Hegyalján és beszámolnak a kutatási eredményeikről is.

Dr. Molnár Péter szerint a fenntarthatóságra törekvés nem csupán környezetvédelmi kérdés ma már, hanem részben piaci versenyként is felfogható.

A piacon a bioborok térnyerése teljesen egyértelmű. Tény, hogy ma még nem minden piac reagál egyértelműen nagy igénnyel a bioborokra, de már vannak nagyon tudatos országok, ahol kiemelt igényként jelentkezik a fenntarthatóság a borászatban is. Ezen a téren kiemelném Németországot, a skandináv országokat, ahol már a tendereket is nagyon tudatosan, és a fenntarthatósági szempontokat messzemenőkig figyelembe véve írják ki. Magyarország jelen pillanatban az átlagmezőnyben foglal helyet, de érdemi fejlődés várható a következő években, és már most nagyon jó tendenciát látok a szőlészek és a borászok részéről

- fogalmazott a szakértő.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?