Szlovákia mégsem gyárthat Tokajit?

agrarszektor.hu
Várhatóan mégsem születik megállapodás a szlovák-magyar, hónapok óta húzódó vitában, így Szlovákia vélhetően elveszíti a Tokaj védett eredetmegjelölést - nyilatkozta szerdán az Új Szó Online szerkesztőségének a pozsonyi agrártárca sajtóosztálya.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A közlés szerint a Szlovák Szabadalmi Hivatal törvényt sértett, amikor kezdeményezésére és a Tokaji Társulás kérésére - a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium jóváhagyása nélkül - az Unióban bejegyezték a Tokaj Szőlészeti Térség" termékleírását.
A Szlovák Szabadalmi Hivatal a szőlészetről és borászatról szóló jogszabályra hivatkozott, holott az említett törvény már nem érvényes, az illetékes tárca jóváhagyása pedig elengedhetetlen lett volna - írja a Hvg.

Ezzel a Hivatal - a törvénysértés mellett - magára vállalta a Tokaj márkanév védelmének felelősségét Szlovákiában azzal a 18 tokaji szőlőbirtokossal egyetemben, akik a társulást alkotják. "Év végéig kellett volna leadnunk a magyar féllel egyeztetett, egységes termékleírásokat, ami lehetővé tette volna, hogy Szlovákia is előállíthasson valódi "Tokajit"" - mondta Simon Zsolt miniszter. 

Végül erre nem került sor, és kérdéses, hogy a jövőben összehangolható lesz-e a szlovák Tokaji és a magyar Tokaji termékleírását, a szlovák termelés megkezdéséhez viszont ez elengedhetetlen.

Korábban Magyarország az Európai Bíróságon beperelte az Európai Bizottságot (EB), azt követelve, hogy törölje a Tokaj Szőlészeti Térség (Vinohradnícka oblast Tokaj) eredetvédett megjelölést Szlovákia számára, mivel azt jogalap nélkül jegyezte be, hiszen az EB-nek a 2009. június 30-án elfogadott szlovák jogszabályban szereplő Tokaji Szőlészeti Térség (Tokajská vinohradnícka oblast) elnevezést kellett volna regisztrálnia.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?