2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Szlovákia mégsem gyárthat Tokajit?

agrarszektor.hu
Várhatóan mégsem születik megállapodás a szlovák-magyar, hónapok óta húzódó vitában, így Szlovákia vélhetően elveszíti a Tokaj védett eredetmegjelölést - nyilatkozta szerdán az Új Szó Online szerkesztőségének a pozsonyi agrártárca sajtóosztálya.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A közlés szerint a Szlovák Szabadalmi Hivatal törvényt sértett, amikor kezdeményezésére és a Tokaji Társulás kérésére - a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium jóváhagyása nélkül - az Unióban bejegyezték a Tokaj Szőlészeti Térség" termékleírását.
A Szlovák Szabadalmi Hivatal a szőlészetről és borászatról szóló jogszabályra hivatkozott, holott az említett törvény már nem érvényes, az illetékes tárca jóváhagyása pedig elengedhetetlen lett volna - írja a Hvg.

Ezzel a Hivatal - a törvénysértés mellett - magára vállalta a Tokaj márkanév védelmének felelősségét Szlovákiában azzal a 18 tokaji szőlőbirtokossal egyetemben, akik a társulást alkotják. "Év végéig kellett volna leadnunk a magyar féllel egyeztetett, egységes termékleírásokat, ami lehetővé tette volna, hogy Szlovákia is előállíthasson valódi "Tokajit"" - mondta Simon Zsolt miniszter. 

Végül erre nem került sor, és kérdéses, hogy a jövőben összehangolható lesz-e a szlovák Tokaji és a magyar Tokaji termékleírását, a szlovák termelés megkezdéséhez viszont ez elengedhetetlen.

Korábban Magyarország az Európai Bíróságon beperelte az Európai Bizottságot (EB), azt követelve, hogy törölje a Tokaj Szőlészeti Térség (Vinohradnícka oblast Tokaj) eredetvédett megjelölést Szlovákia számára, mivel azt jogalap nélkül jegyezte be, hiszen az EB-nek a 2009. június 30-án elfogadott szlovák jogszabályban szereplő Tokaji Szőlészeti Térség (Tokajská vinohradnícka oblast) elnevezést kellett volna regisztrálnia.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31