Kiderült a pécsi pezsgőtitok: ez történik Magyarország egyik legnagyobb pincéjében

Kiderült a pécsi pezsgőtitok: ez történik Magyarország egyik legnagyobb pincéjében

Bõle István
Sok-sok millió palack pezsgő került már ki a Pécs alatt kanyargó pincerendszerből. Volt időszak, amikor a tömeggyártás jellemezte az itteni termékeket. A tankpezsgő korszakban nemcsak a magyar boltokba indultak innen kamion számra szállítmányok, hanem az is előfordult, hogy Szilveszter előtt pezsgővel megrakott irányvonatot küldtek a Szovjetunióba.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

1996-ban igencsak túl volt a legfényesebb korszakán a Pannónia pezsgő márka. A volt KGST országokból már szinte egyáltalán nem érkezett megrendelés. Idehaza is hónapról hónapra új konkurensek jelentkeztek a piacon. Ekkor privatizálták az állami vállalatot. A licit nyertese egy malmői borkereskedő és vendéglátó nagyvállalkozó, Stefán Cézár lett, aki a Válicka, - Göcsej patakja - melletti néhány száz lelkes kisközségben, Pusztaszentlászlón Császár Istvánként született egykoron. Az 1956-os forradalom után hagyta el az országot és lett sikeres vállalkozó a svéd nagyvárosban. Az ottani munkájával megszerzett tőkéjének egy részét hozta Magyarországra.

Gyorsan bebizonyosodott számára, hogy nem csak a márka keresettségének zuhanása okoz nehézséget a gyártás újraindításában, hanem a gyár elhelyezkedése is. Ugyanis a főbejárat vagy kétszázötven méterre volt a Pécsi Székesegyház főkapujától. A mecseki belváros szűkös utcáiban egyre inkább lehetetlenné vált az a tehergépjármű forgalom, amivel a pezsgő tömeggyártás járt volna.

Mindennek ellenére én a pezsgőgyártásról semmiképpen sem mondhattam le. A Littke család alapította még 1859-ben. Az a technológia, amit itt találtam bizony igencsak korszerűtlen volt. Ezért a váltásra is áldoznom kellett

 - mondta az Agrárszektornak Stefán Cézár. 

A pezsgőhöz az alapanyagot az első években a Siklós környéki szőlőtermelőktől vásárolta az új tulajdonos. Ám, egyre kevésbé volt alkalmas az ezen a borvidéken szüretelt szőlő a pezsgőgyártásra, hiszen évről évre csökkentek a savak a termésben az egyre melegebb nyári időjárás miatt. Stefán Cézár a gyártási filozófiájával kapcsolatban kiemelte, ő annak a pezsgőgyártásnak volt mindig is a híve, amelyik csak természetes anyagokat használ. Hozzátette, ez a francia stílusú pezsgő, amely a pinot blanc és a chardonnay fajtákon alapszik, és a palackos érlelési módszer, vagyis abban az üvegben adják el az italt, amiben az erjedés megtörtént.

A savakban gazdagabb alapanyagot a Zalai borvidéken találta meg. Stefán Cézár a Kis-Balaton mellett, az egykori nagyradai termelőszövetkezet százhektáros ültetvényét vásárolta meg. Ezért már más termelőtől évek óta nem vásárolnak alapanyagot. A Zalakarostól 7 kilométerre lévő tőkék terméséből kizárólag száraz pezsgőt készítenek. Az idén nagyon jó volt a szüret. Sőt, a nagy ültetvény melletti eladó kis, negyed-, fél hektáros magánparcellákat, kis pincéket malmői törzsvendégeinek, vevőinek közvetítette ki. A svéd orvosok, ügyvédek, kereskedők tulajdonában lévő kisbirtokokon a szőlőtőkéket most a borászat szakemberei gondozzák, a szüretre pedig eljönnek maguk a tulajdonosok is. Aztán a bor autók csomagtartójában utazik az északi országba. Persze, mellette néhány karton magyar pezsgőnek is akad hely. (Az idei termés még várja a szállítást. A pandémia miatt ezeket az immár szokásos "bor utakat" is elhalasztották.)

A Nagyradán másfél évtizeddel ezelőtt felépült modern borászatban készítik elő a pécsi pezsgőgyártáshoz az alapanyagot és palackozzák is. Ezután már a következő napon szállító konténerekben átkerül a mecseki város alatti pincékbe az egy napos ital. Ott történik másfél éven keresztül az érlelése. Amikor már csak rövid idő van hátra az elkészültéig, akkor több alkalommal, kézi munkával, forgatják a speciális állványokon. Fagyasztás, a koronazár eltávolítása, dugózás, kapszulázás, címkézés az utolsó műveletek.

A pezsgőgyártás valamikori pincelabirintusának bejárása ma már a Pécsre látogató turisták szervezett programjainak része. A belváros más nevezetességeinek meglátogatása után jöhet egy érdekes földalatti séta bor- és pezsgőkóstolóval összekötve. Tavaly és tavaly előtt a Pécsen szilveszterező külföldi és hazai vendégek jó része ebben az óriás pincében kezdte az ismerkedést a helyben érlelt pezsgőkkel 30 fős csoportokban. Ezek a programok - természetesen - az idén elmaradtak.

A nemes pezsgők ugyanúgy eltarthatók, mint a nemes borok. A pécsi pezsgőgyártás újraindulásának első évében, 1996-ban palackozott italokból még néhány számozott példány kapható a kereskedelmi forgalomban. Persze, ezekben a több évtizede palackokba töltött italokba ne keressük azt a friss, gyümölcsös ízt, amit ennek az italnak a barátainak a többsége kedvel. Az évekig bontatlanul megőrzött pezsgők is érnek, egy kicsit lassabban, mint a borok, és akár 25 év múltán is változatlan hevességgel gyöngyöznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?