Miért világít kéken a csirkehús?

agrarszektor.hu
Kéken "világító" csirkehúst vásárolt a napokban egy ikrényi férfi. Feltételezések szerint a hús színét foszforvegyületek vagy baktériumok okozhatták.

Az ikrényi férfi a múlt héten egy boltban vett csirkemellet, amelyet szilveszterkor véletlenül nyersen elől hagyott a konyhapulton - írja a HVG. Amikor hajnalban hazament, azt tapasztalta, hogy a hús kékes színnel "világít".

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húst nem vizsgálta be, de közölte, hogy nem először találkoznak ilyen jelenséggel. Mivel azonban a konkrét esetben nem történt sem laboratóriumi, sem nyomon követési ellenőrzés, a valós ok csak feltételezhető. A hatóság két lehetséges okot valószínűsít: a sötétben fluoreszkáló pigmentet termelő Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződhetett a hús, vagy foszforvegyületek idézhették elő a jelenséget.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?