Rágó? M&M's cukorka? Ettől fehér a mázuk!

agrarszektor.hu
Kekszek tejkrémje, rágók és cukorkák fehér mázas bevonata, fehércsoki - jellemzően ezekben a termékekben használják a titánium-oxidot ara, hogy az élelmiszer ragyogóan fehérnek tűnjön. A franciák nem kérnek belőle.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A titánium-oxid a titán természetes oxidációjával jön létre, fényvisszaverő képességét számos termékben hasznosíta az ipar, a kozmetikumoktól kezdve a gyógyszereken át az élelmiszerekig. Franciaországban a mezőgazadsági és élelmiszeripari törvény módosításakor került asztalra az a javaslat, hogy a titánium-oxidot tartalmazó termékeket száműzzék az országból 2020-ra. A kezdeményezést egy tavaly napvilágot látott tanulmány indította el. Eszerint a titánium-nanorészecskékkel etetett patkányokban nem rosszindulatú tumorkezdemények jelentek meg. Íme 963 élelmiszer, amiben van titánium-oxid.

Vaklítóan fehér cukormáz

A tanulmány alapján a franciák benyújtottak egy javaslatot az Európai Vegyianyag-ügynökséghez (ECHA) arra, hogy "feltehetően karcinogén" besorolást kapjon ez az élelmiszer-adalékanyag. Februárban az Európai Bizottsághoz is azzal a kéréssel fordultak, hogy függessze fel a titánium-oxid élelmiszeripari engedélyét. Ezután a Bizottság felkérte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságot (EFSA), hogy vizsgálja meg a kérdést, aki a maga részéről négy tanulmányt rendelt meg az ügyben.

EZ IS ÉRDEKELHET
A franciaországi Mars csokigyár nem várta meg a döntést, máris jelezte, hogy a vásárlói megnyugtatása érdekében a megadott határidőig változtatni fog a recepúrán. A kis, kézműves cukrászatoknak azonban nagyobb kihívás lesz a fehér cukormázzal borított édességeket továbbra is fehéren tartaniuk. Az amerikai exportőrök pedig aggódni kezdtek: Európát eddig egységes piacnak gondolták, merőben szokatlan, hogy egyetlen tagállamába szigorúbb feltételekkel szállíthatnak édesipari termékeket. Ez valószínűleg nem is lesz így, miután Brüsszel éppen az idén módosította a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló uniós irányelvet, így a kettős élelmiszer-minőség tilalmát is.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?