Tízezrek boroztak a hétvégén a Várban

agrarszektor.hu
A Balaton, a balatoni borászok és gasztronómia állt a 27. Budapest Borfesztivál középpontjában. A budai Várba látogató közönség mintegy 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát kóstolhatta meg a hétvégén. Az általunk megkérdezett borászok arról számoltak be, hogy jó évjáratnak tűnik a 2017-es, a szüret sok helyen már szeptember végén befejeződhet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Évek óta az egyik legnagyobb magyar gasztro-rendezvénynek számít a Budapest Borfesztivál, amit idén 27. alkalommal rendeztek meg a budai Várban. A rendezvényen idén is több ezer bort lehetett megkóstolni, a Balaton borai pedig kiemelt hangsúlyt kaptak ebben az évben.

Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra került, több mint 20 balatoni borászat részvételével. Az idei "Balaton MOST" program arra próbált rávilágítani, hogy a Balaton nemcsak a nyári hónapokban, hanem egész évben rengeteg élményt tud nyújtani.

A rendezvényen kiállító több mint 150 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtáját és bortípusát lefedte, több tízezer érdeklődő kóstolta a legjobb magyar borokat egész hétvégén.

Újdonság volt a Borfesztiválon a Vinometer online borkóstoló alkalmazás által kínált program. A Vinometer szakértői különböző tematikus kóstolóútvonalakat állítottak össze: a játékban résztvevők minden állomáson megkóstoltak egy-egy bort, melyeket az alkalmazás segítségével értékeltek. A nap végén a legjobbra értékelt borok közül egy-egy palackot sorsoltak ki.

A tradicionális szüreti felvonulást vasárnap rendezték meg. A Szentháromság térről induló menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó néptánc- és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkották.

Elégedettek a borászok

A fesztivál szombati napján az agrárszektor.hu által megkérdezett borászok úgy nyilatkoztak, elégedettek az idei terméssel, jó évjárat lehet a 2018-as. Mindenhol korábban kezdődött a szüret, és sok helyen október közepéig be is fejeződhet.

Villányban például - a meleg időjárás miatt - a szokásosnál öt-hat nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését.

Villány testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a Merlot-t és a Cabernet Franc-t. Szeptember végén, október elején szedik a Sauvignont. A borászok szerint a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet, a száraz, enyhén meleg idő kedvezne leginkább a helyi gazdáknak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?