Tömegével zárnak be a tehenészetek: kiderült, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Meglepően nagy számban zárnak be az Egyesült Királyság tejipari vállalatai és farmjai, 2018 novembere óta ugyanis több mint 220 tejtermelő hagyta el az iparágat. Egyes elemzők szerint ez nagyrészt a növényi tejek és a vegán fogyasztói réteg növekedésének tudható be.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Élelmiszerügyi Szövetség (FSA) legfrissebb adatai szerint 2018 novembere óta 222 tejtermelő, vagyis a brit tejipar mintegy 2,5 százaléka hagyta el az iparágat - írja a prove.hu. Ebbe ráadásul beletartoznak a bivaly-, kecske-, és juhtej-előállító vállalatok is, a tehéntej mellett. Összehasonlítva a 2017 októberben kiadott jelentéssel - amikor még csak 79 bezárt tehenészetről számoltak be -, ez hatalmas ugrásnak számít.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Egyes elemzők szerint a brit tehenészetek tömeges bezárása a vegán fogyasztói réteg növekedésének köszönhető. Egy 2018 márciusában készült felmérés szerint az Egyesült Királyság lakossága egyre inkább nyit a vegán és vegetáriánus életmód felé, ugyanis 3,5 millió ember (7 százalék) vegánnak, 9,2 millió (14 százalék) vegetáriánusnak vallotta magát. Ez elképesztő növekedés, az egyik magazin szerint ugyanis 2016-ban még csak 540 ezer brit vegánt tartottak számon.

Az Arla leszerződött termelőinek száma 2014 óta folyamatosan csökken Európa szerte, és a legutóbbi adatok szerint jelenleg 11262 termelő tartozik a tejfeldolgozóhoz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03