Jöhet a nagy csokoládédrágulás? Drasztikus lépésre kényszerültek a gyártók

Jöhet a nagy csokoládédrágulás? Drasztikus lépésre kényszerültek a gyártók

agrarszektor.hu
Nem lesz választásuk a csokoládégyártóknak, kénytelenek lesznek árat emelni, miután két afrikai ország is jelentős felárat vetett ki, amiból jövedelemtámogatást fizetne a legszegényebb farmereknek - állítja a svájci prémium csokoládégyártó, a Lindt & Sprüngli a Bloomberg tudósítása szerint. A cikket a Portfolio szemlézte.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Októbertől tonnánként 400 dollárt szed be két nyugat-afrikai ország, Ghána és Elefántcsontpart a kakaóértékesítésekre megélhetési jövedelemtámogatás céljából, amit a legszegényebb termelők kapnának meg. A lépés jelentős hatással lehet a világ csokoládégyártóira, tekintve, hogy a világ kakaótermelésének 60%-át adja a két ország, olvasható a Portfolio oldalán.

Különösen fájdalmas lehet a lépés a svájci prémium csokoládégyártónak, a Lindtnek, amely az alapanyaga 80%-át szerzi be Ghánából. A vállalat évtizedek óta ugyanazt a receptet követi, ha más beszállítókra kell támaszkodnia, akkor időbe fog telni, mire sikerül a kakaóbabokat úgy mixelnie, hogy a megszokott ízeket kaphassák a fogyasztók.

A két afrikai ország a 2020-as és a 2021-es termésre vetette ki a tonnánkénti 400 dolláros felárat. De valószínűleg nem csak itt fog drágulni az alapanyag a csokoládégyártóknak, a többi termelő országban is áremelkedések jönnek majd. Az elvekkel egyetért a szektor szereplőinek többsége, hogy magasabb árat kellene fizetni a farmereknek, ezzel a megoldással csak az a problémájuk, hogy nem tudják fedezni ellene magukat.

A magasabb árak oda vezetnek majd, hogy a csokoládégyártók alternatív alapanyagok után kutassanak, a termelőket pedig több kakaó előállítására ösztönzik. Ez előbb-utóbb oda vezet majd, hogy a kakaó iránti kereslet csökken, a másik oldalon pedig túltermelés lesz. De ez nem néhány hónapos történet, inkább 2-3 éves távlatban lehet rá számítani, tette hozzá a Lindt vezérigazgatója, Dieter Weisskopf.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?