Keményen nőnek az élelmiszerárak a világban: már több hónapja tart a drágulás

Keményen nőnek az élelmiszerárak a világban: már több hónapja tart a drágulás

agrarszektor.hu
Már a második hónapja, hogy nőnek a nemzetközi élelmiszerárak, a júliusi drágulást a növényi olajok és a tejtermékek generálták - adta hírül az ENSZ jelentés. Ezzel szemben a hús és a rizs ára csökkent az év hetedik hónapjában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) mutatószáma 1,2%-kal emelkedett június óta, amivel közel 1%-kal haladja meg a tavaly júliusi értéket - írja közleményében a FAO. A FAO élelmiszerár-index a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményárainak havi árváltozását követi.

A növényi olajok árindexe 7,6%-kal ugrott meg június óta, öt havi csúcsot döntve. A pálmaolaj esetében ez a termelés várható lassulása, a tartós munkaerőhiány és a felélénkült nemzetközi importkeresletre vezethető vissza. A tejtermékek - a vajtól kezdve a sajton és tejporon át mindegyik - árindexe 3,5%-ot drágult múlt hónapban. A FAO cukorár indexe 1,4%-kal emelkedett, miután a Brazíliából érkező hírek csak részben tudták ellensúlyozni a magas energiaárak hatását és a vártnál alacsonyabb cukornádtermést az aszály sújtotta Thaiföldön.

A gabonafélékre vonatkozó FAO mutató gyakorlatilag változatlan maradt, bár a kukorica és a cirok ára hirtelen megugrott a Kína és az Amerikai Egyesült Államok nagy mennyiségű vásárlása nyomán, míg a rizsé esett a 2020-as bőséges termény hírére. A búza ára - nyugodt kereskedelmi viszonyok mellett - szinte változatlan maradt.

Ezzel szemben a húsfélék összesített ára 1,8%-kal csökkent, így 9,2%-kal múlja alul a 2019 júliusi értéket. A sertés- és szarvasmarhahús jegyzése csökkent júliusban, mivel a globális importkereslet volume nem érte el a kínálatét, hiába a koronavírus generálta termelési zavarok a fontosabb exportőröknél. A szárnyashús ára emelkedett a magas takarmányárak és keresleti aggodalmak okozta brazil termeléscsökkenés miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?