Szuperolcsó magyar zöldség lehet a második koronavírus-hullám nagy nyertese?

Bõle István
Alig van olyan élelmiszerfajta, amelynek tavalyhoz képest csökkent a fogyasztói ára idén, a burgonya azonban pont ilyen. Ennek az oka a jelentősen megnövekedett hazai vetésterület, és az egy évvel ezelőttit több tíz százalékkal meghaladó hozam, ugyanakkor az utóbbi egy évben egész Európában megemelkedett a betakarított mennyiség, ami szintén hatással van az árakra. Egy, az Agrárszektor által megkérdezett kereskedő szerint a következő hónapokban a kínálat jelentősen meghaladja majd a keresletet, megoldás lehet azonban szeszkészítésre használni az eladatlan burgonyát, az emberi fogyasztásra nem alkalmas alkohol ugyanis a fertőtlenítő szerek fő alapanyaga.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az elmúlt télen, már januárban csaknem teljesen elfogyott a hazai termesztésű burgonya. Az a gazdaság, amelyiknek még volt a tárolójában ebből a termésből - soha korábban nem tapasztalt nagyságú - kétszáz forint feletti árat is kaphatott a megszorult kereskedőktől. Az európai piacon is sokkal erősebb volt a kereslet, mint a kínálat, emiatt bőven 300 forint fölé nőtt a kilogrammonkénti fogyasztói ár.

A nagyobb haszon reményében az idei tavaszon jó néhány olyan gazdálkodó vette fel a termékpalettájára a burgonyát, aki korábban felhagyott ennek a növénynek a termesztésével. Így a tavalyi 13 és fél ezer hektáros termésterület körülbelül a negyedével növekedett (pontos adat még nincs). Ennek a zöldségfélének igencsak kedvezett az időjárás. A vegetációs időszaknak éppen abban a szakaszában kapott bőséges esőt, amikor a gumók növekedéséhez erre a legnagyobb szüksége volt. Ráadásul az elmúlt nyáron elmaradtak azok a forró, hőmérsékleti csúcsokat döntő napok, amelyek az elmúlt két esztendőben akadályozták a termés növekedését. A zöldségfélék közül a burgonya munkái talán a legkönnyebben gépesíthetők, hiszen a termesztés a vetéstől a betakarításig tulajdonképpen emberi kéz érintése nélkül megoldható. Az Agrárszektor információi szerint az elmúlt hónapokban sok, használt, ezért rendkívül olcsó burgonya betakarítógépet hoztak be Németországból, sőt Lengyelországból is magyar termelők.

Sok termett ebből a zöldségféléből a nagy termelőknél, a német és a lengyel gazdáknál is. Acsay Lajos zöldség-nagykereskedő az Agrárszektornak elmondta, hogy nagy tételben akár kilogrammonként 5 euro centért (mintegy 18 forintért) is van eladó krumpli az előbb említett két országban. (Ez természetesen nem tartalmazza az esetleges szállítási költséget.) Már a hazai standokon is megjelent a 100 forint alatti ár, az utak menti zöldséges árudák közül több helyen 98 forint szerepel az ártáblán, ha a vevő 15 kilogrammos zsákkal vásárol. Valószínűleg ahogy közelednek a fagyos éjszakák (a korábbi évek gyakorlatának megfelelően) várhatóan tovább csökken majd ez az ár.

Érdemes ugyanakkor odafigyelni a kínált fajtákra, hiszen nem mind alkalmas a hosszabb tárolásra, és az is előfordulhat, hogy import árut csomagolnak át. Lengyelországban például nagy mennyiségben termesztenek, úgynevezett ipar fajtákat, amelyek igen magas hozamúak, a szesz- és keményítőgyártás alapanyagai, azonban, ha valaki ilyet visz haza, bizony érheti kínos meglepetés, hámozáskor vastag, fekete csíkok kerülhetnek elő a héj alól.

Acsay Lajos számításai szerint a következő hónapokban a kínálat jelentősen meghaladja majd a keresletet, de szerinte megoldás lehet a szeszkészítés. A pandémia miatt ugyanis óriási mértékben megugrott a fertőtlenítő szerek iránti kereslet, ezek alapanyaga pedig mintegy 70 százalékban az olcsó, emberi fogyasztásra nem alkalmas alkohol.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?