Igazi csodaszer, mégsem esszük: nem is hinnéd, mi mindenre jó a méhpempő

Igazi csodaszer, mégsem esszük: nem is hinnéd, mi mindenre jó a méhpempő

agrarszektor.hu
A méhpempő a méhek által termelt csodaszer, amit kevésbé ismerünk és fogyasztunk, mint a mézet, pedig a méz jótékony hatása a méhpempőben esszenciálisan van jelen, sőt tartalmaz olyan enzimeket és anyagokat, ami sehol másutt nincs jelen világunkban. Éppen ezért mindenkinek érdemes lenne évente legalább egyszer kúraszerűen fogyasztania. Grammonként 150-300 forintért juthatunk hozzá a tiszta és természetes méhpempőhöz, ami soknak tűnhet elsőnek, de minden pénzt megér.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A méhészeti ágazat idén sikerrel vette az akadályokat, és valahogy túlélte a hosszan elhúzódó kora tavaszi fagyok okozta károkat, de bizonyos mézfajták nagyon megsínylették az időjárást, így alig van belőlük országosan, ezért pedig nagyon megemelkedtek az árak. Így járt az akác, a hárs, de a repceméz sem idén döntött csúcsot, ami a mennyiséget illeti, mert a minőségre szerencsére nem lehet panasz - írja a HelloVidék. Hordósan 2300-2500 forintért veszik meg a termelőktől a kereskedők az akácmézet, és bár a köztudatban nem így szerepel, de a multiknál sokkal drágábban kapható mint a termelői piacokon a termelőnél. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Míg a hiper- és szupermarketek polcain kilónként 4500 forintot is elkérnek a mézért, a méhészek 3500 Ft körüli áron értékesítik személyesen az árut, legyen szó akácról, hársról vagy selyemfűről, ráadásul a bolti minőség sok esetben meg sem közelíti a termelőtől közvetlenül megvásárolt méz minőségét. Mivel a méhpempőnek gyakorlatilag nem a mézhez, hanem a méhekhez van köze, így az előállításukkal foglalkozó méhészetek idén is rendelkeznek megfelelő mennyiséggel ebből a nem olcsó, de szinte mindenre jó csodaszerrel. Grammonként 150-300 forintot is kell fizetnünk a tiszta és természetes méhpempőért, ha valaki azonban jóval olcsóbban kínálja, akkor semmiképpen se dőljünk be az ajánlatnak, és csakis megbízható méhészetektől vagy internetes webshopokból vásároljunk!

A kinyerése sem egyszerű

A pempőzéshez eltávolítják a családból az anyát, és anyabölcső-kezdeményeket adnak, benne anyaálcákkal. A pempő kinyeréséhez az álcákat három nap után el kell távolítani. Egy család egy szezon alatt körülbelül 500 g méhpempő termelésére képes. A pempőt azért az anyabölcsőkből nyerik, mivel ezekben található belőle a legtöbb, és a dolgozólárvák azonnal el is fogyasztják, amit kapnak. A méhpempő begyűjtéséhez steril körülményekre van szükség; csíramentes környezetben, steril üvegedényben kell tárolni, fénytől, hőtől és levegőtől védett helyen, 2 °C hőmérsékleten. A tartósítás céljából lehet adni mézet vagy viaszt is. A méhpempő egyébként kizárólag a királynő tápláléka, attól kezdve, hogy kikel, egész életében ezt fogyasztja. Élete első három napjában a méhkaptár összes lakója méhpempővel táplálkozik, de amelyik lárvából nem lesz királynő, azoknál az étrend megváltozik. A harmadik nap után a dolgozók és a herék lárvái nektár-keveréket, azaz vízben feloldott mézet és virágport fogyasztanak, míg a méhkirálynő lárvája továbbra is méhpempővel táplálkozik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olyan anyagokat tartalmaz, amelyekből a szervezet könnyen épít hormonokat. Éppen olyat, amilyenre szüksége van. Ha kell ösztrogént, ha kell tesztoszteront, ha kell akkor progeszteront, pajzsmirigyhormonokat vagy éppen inzulint. Egy hatásos kúrához két 25 grammos tégelyre lenne szükség, mert a szakértők szerint a 30 napos kúra az igazi. Egyetlen tégely 10-12 napra elég mennyiséget tartalmaz, de természetesen ezt is érdemes elfogyasztani, hiszen fejleszti az izomzatot, segíti az immunrendszert, rengeteg enzimet, vitamint tartalmaz, ami csak benne fordul elő így a természetben. Sőt, sokan meddőség ellen, termékenység segítésére szedik, és volt már olyan vásárló is, akinek sikerült utána a gyermekáldás.

Igazi csodaszer

A tiszta méhpempő különleges anyag, az összetétele körülbelül a következő: 66%-ban víz,15%-ban szénhidrátok, 13-18% között fehérjék, 3-6% között zsírsavak, 1,5% körül ásványok. Ezen túlmenően vitaminokat, acetilkollint és 10 HDA savat tartalmaz. Ez utóbbi két anyag, szinte csak a méhpempőben fordul elő természetes formában. A tárolására azonban nagyon oda kell figyelnünk: a méhpempő nagyon érzékeny anyag, begyűjteni májustól augusztus végéig lehet, a tartósítására pedig különös gondot fordítanak a méhészek. Huzamos ideig szobahőmérsékleten tartva tönkremegy, elveszti ha­tását. Elraktározására legmegfelelőbb hőmérséklet 0°-tól +5 C°- ig, vagyis a hűtőszekrény klímája. Ebben a formában 1 évig őrzi meg hatékonyságát, azután fokozatosan veszít belőle. Amennyiben nem napi fogyasztásra használjuk a méhpempőt, vagy nagyobb mennyiséget tárolunk, akkor mélyfagyasztott (-20C°) állapotban akár 10 évig is tárolhatjuk, légmentesen, levegőtől elzárt állapotban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02