Öt étel-ital, ami örökre eltűnhet a boltokból: búcsúzhatnak a magyarok kedvenceiktől?

Öt étel-ital, ami örökre eltűnhet a boltokból: búcsúzhatnak a magyarok kedvenceiktől?

agrarszektor.hu
A globális felmelegedés már most a megszokott klímaviszonyok megváltozását okozza világszerte: a változásokkal párhuzamosan a mezőgazdaság szereplői is máskor, más mennyiségben és más minőségben képesek megtermelni azokat a növényeket, amelyek létezését eddig természetesnek vettük. Mindez azt is jelentheti, hogy egyes élelmiszerek idővel el fognak tűnni a boltok polcairól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A klímaváltozás hatásai évről évre egyre nagyobb kihívások elé állítják a mezőgazdaság szereplőit. Az extrém időjárás tönkreteheti a termőterületeket, az évszakok bevett rendjének felborulása pedig lehetetlenné teheti, hogy a növények úgy fejlődjenek, ahogyan eddig tették. Már most akadnak olyan élelmiszerek, amelyekről az is lehet, hogy hamarosan le kell mondanunk, ráadásul akad köztük olyan is, amely nagyon sokaknak lesz fájdalmas - írja a z Euronews-ra hivatkozva az Infostart.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Viszlát, koffein!

Jelenleg naponta kétmilliárd csésze kávé fogy el a világon, de ez alapjaiban változhat meg. Tavaly 10 milliárd kilogrammnyi kávébabot kellett termelni ahhoz, hogy ez az óriási mennyiségi igény teljesíthető legyen, egy levélrozsda nevű gombás betegség ugyanakkor a Latin-Amerikában egyre emelkedő hőmérsékletnek köszönhetően egyre nagyobb pusztítást végez a kávéültetvényeken. 2012-2017 között 2,5 milliárd eurós kárt okozott már a szektornak. Nemcsak a levélrozsda miatt kell aggódni: az időjárás változása miatt egyre kevesebb olyan terület áll rendelkezésünkre, amelyen lehetséges a kávétermesztés, egyes becslések szerint Afrikában 2080-ra 65 százalékkal zuhan vissza a kávétermesztő területek mérete. A termesztők keresik az ellenállóbb fajokat, de az arabica kedvelői számára egyelőre semmilyen jó hírük nincsen.

Kevésbé lesz édes az élet

A kakaóbab is kényes: nagyon különleges körülményekre van szüksége, ezért is csak az Egyenlítőtől északra és délre számított 20-20 szélességi fokon él meg. Egyenletes hőmérsékletre, magas páratartalomra, bőséges esőre, nitrogénben gazdag talajra és szél elleni védelemre van szüksége, így szinte csak esőerdőben termeszthető. Az IPCC előrejelzése szerint a kakaótermesztő területeken 2,1 fokkal nőhet a hőmérséklet 2050-re, ami drasztikusan csökkenti a termőterületek nagyságát, így a csokoládé luxustermékké válhat.

Egy déligyümölcs is újra ritkaság lehet

A világ 135 országában termesztett banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs. 2070-re 50 százalékkal nő meg a termesztésére alkalmas terület a bolygón - akkor mi itt a gond? Az, hogy hőmérséklet ugyan alkalmas lesz majd, viszont víz híján mégsem sikerül majd annyi banánt termelni, mint azt hihetnénk. Mindezen túl egy gombás betegség is támadja a növényt.

Superfoodból hiánycikk

Az ezredforduló divatgyümölcse, az avokádó mindig is ellentmondásosan megítélt étel volt, mivel megkérdőjelezhető, mekkora környezeti hatása van divatossá válásának. Monokultúrában termelik, akár a banánt, a biodiverzitás nélküli területeken pedig a betegségek és a kártevők könnyebben rátalálnak, épp ezért a termelők sok vegyszert használnak, ami bemosódik a talajba. Mindezen túl kényes is a növény, sem a túl meleget, sem a túl hideget nem kedveli, ráadásul nagyon vízigényes. Akár 2050-re teljesen el is tűnhet a földekről.

Borunk sem lesz talán

Az egyes szőlőfajták csak bizonyos körülmények között élnek meg, épp ezért is védik olyan erősen a borfajták neveinek használatát. A legkisebb környezeti változás is hatalmas ízváltozást eredményezett, melynek észrevételéhez nem kell sommelier-nek lenni. Már most egyre magasabbra ültetik a szőlőtőkéket, 2050-re pedig 73 százalékkal csökkenhet a szőlőtermesztésre alkalmas területek nagysága.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?