Igazi kincs rejlik a Baranya megyei erdőkben: sokan nem tudják, de aranyat ér

Igazi kincs rejlik a Baranya megyei erdőkben: sokan nem tudják, de aranyat ér

Kicsi, de olajozottan működő szociális szövetkezeti formában dolgozik az erdei finomságokra, elsősorban gombák, valamint bogyók és fűszernövények szedésére és feldolgozására építő Banyaerdő projekt. A Baranya megyei Dencsházán működő kisüzem a különlegességekre, a gasztronómiai kuriózumokra fogékony vásárlóknak kínálja termékeit, miközben munkát ad egy hátrányos helyzetű térségben és az erdészetekkel együttműködve fenntartható módon folytatja tevékenységét. Az alapítók szerint a növekedés nem cél, és nem is tenne jót - a projekt viszont amellett, hogy ínyencségeket kínál, mintaként szolgálhat új kezdeményezésekhez is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Évek óta működik, és mára stabil állást, valamint bevételt jelent alkalmazottainak a Banyaerdő projekt, amely a Baranya megyei Dencsháza nehéz helyzetben lévő munkaerőpiacára hozott egy új lehetőséget. 

Hátrányos helyzetű régióban dolgozunk, a kollégáink között vannak szociális munkások, és fontosnak tartjuk, hogy a periférián a képzetlen munkaerőnek is tudjunk munkahelyeket teremteni, hogy normális bérért tudjanak dolgozni

 - mondta el az Agrárszektornak Priksz Gábor. A Banyaerdő társalapítója, az Udvarom Szociális Szövetkezet ügyvezetője hozzátette: projekt ugyanakkor nem az állami szociális háló része, hanem - szociális szövetkezet formájában működő - üzleti vállalkozás. 

Az volt a célunk, hogy a természeti erőforrások megfelelő gazdálkodása révén olyan üzleti modellt dolgozzunk ki, ami a fenntarthatóságot tudja szolgálni. A projekt keretében azt a modellt kerestük, hogy a természetben található erőforrásokat hogyan tudnánk úgy hasznosítani, hogy megélhetést nyújtunk az embereknek, és mindeközben kíméljük és óvjuk a természeti értékeket. Abban hiszünk, hogy lehet harmóniában együtt élni a természettel úgy, hogy közben a gazdaság is tud működni.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Gombák és egyebek

A projekt alapjául az a tény szolgált, hogy Magyarországon nagyon alacsony a gombafogyasztás, különösen a vadon élő, nehezen termeszthető gombák fogyasztása megy ritkaságszámba. Ez többek közt annak is köszönhető, hogy az erdei gombák esetében nagyon kiszámíthatatlan és nagyon időjárásfüggő élőlényekről beszélünk, ráadásul nincs meg széles körben az az ismeret sem a társadalomban, amelynek révén sokan biztonsággal el tudnának indulni gombászni.

Mi keressük a gombákat, egyéb erdei növényeket, ezeket feldolgozzuk és eljuttatjuk a fogyasztókhoz. Nagy kihívás, hogy hogyan tudjuk ezeket a gombákat úgy tartósítani, feldolgozni, hogy el tudjanak jutni a vásárlókhoz.

Az erdő javai

A koncepció alapgondolata az volt, hogy az erdő egy komplex rendszer, egy olyan forrás, amely a fán túl egyaránt nyújt rekreációs szolgáltatást, és számtalan haszonterméke van, amelyek közül az egyik kiemelkedő a gomba. 

Ezen felül is nagyon sok olyan növény nő az erdőben, mint például a fűszernövények, de bogyósok, így a kökény, a csipkebogyó is - utóbbiak ismertek és népszerűek. Ezekből készülhetnek krémek, pestók, lekvárok, szörpök, illetve vannak olyan fűszernövények, mint például a zamatos turbolya, amelyet megszárítva egy nagyon különleges fűszert tudunk kínálni.

A leggyakrabban gyűjtött és feldolgozott javak között szerepel a zamatos turbolya, az ilyentájt népszerű medvehagyma levél és bimbó, a vad snidling, számos ehető virág, többféle menta, levendula - és természetesen a gombák. Ideális esetben a gombát olyan növényekkel együtt dolgozzák fel, amelyek szintén az erdőben teremnek, de ez természetesen nem mindig megoldható. Használnak például paradicsomot is, igaz, ezeket is helyi gazdaságokból szerzik be.

Szociális projekt

A projekt üzleti része mellett természetesen hangsúlyos a szociális jellege is. 

Szociális szövetkezet formában működünk, megpróbáljuk a munkavállalóinkat partnerként bevonni, hogy érezzék, hogy az övék is ez az üzem. Kis léptékben indultunk el, jelen pillanatban hatan dolgozunk, ennek többek között az is az oka, hogy szeretnénk ezt a fenntartható modellt tartani. A hat alkalmazott mellett a falubeliekkel, illetve egyéb partnerekkel is együttműködünk.

A Dencsházi Kisüzem a fő bázis, ahol dolgoznak a helyi emberek, leszedik az erdő adta finomságokat, a begyűjtés után tisztítják, szortírozzák, befőzik és üvegbe töltik, amit jellegzetes címkével látnak el. Az értékesítés webshopon, gasztropiacokon és viszonteladókon keresztül történik, bizonyos feldolgozott alapanyagokat, különösen a most aktuális medvehagyma-készítményeket pedig éttermeknek is értékesítik. A munka jellege, a fenntarthatóság és a szociális célok miatt eleve nem reális a tömegtermelés, ez nem is elvárás a projekt jövőjével kapcsolatban. 

Nem az a célunk, hogy tízezer gombasavanyúságot állítsunk elő, inkább a különlegességeket keressük, és egy kicsi, de fenntartható üzleti projektet akarunk működtetni, amely néhány embernek stabil munkát tud adni.

Nem a növekedés a cél

Természetesen a fenntarthatóság miatt a növekedésnek eleve megvannak a határai. 

Szerencse, hogy a gomba jóval nagyobb, mint a termőtest, amit leszedünk, a talajban szétágazik a micéliumhálózat. Tehát azzal, hogy leszedjük a gombát, nem tudjuk kipusztítani. Míg magánemberek egyszerre két kilónyi gombát szedhetnek az erdőben, vállalkozásként lehet többet a tulajdonos, az erdészet engedélyével és együttműködésével. A Banyaerdőnél is van egy közös gondolkodás az erdészettel, hogy melyik területen éppen mennyi gombát lehet szedni, de ha nem óriási konzervgyárakat építünk erre a gombabizniszre, akkor ez fenntarthatóan kezelhető

 - fogalmazott Priksz Gábor.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?