Megszólalt Gulyás Gergely: új részletek derültek ki az árstop meghosszabbításáról

Megszólalt Gulyás Gergely: új részletek derültek ki az árstop meghosszabbításáról

agrarszektor.hu
Kormányinfót tartott Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi, az élelmiszerárstop és a benzinárstop meghosszabbításáról szóló bejelentésével kapcsolatban is elárult néhány részletet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2018 és 2022 közötti kormányzati ciklus utolsó kormányülésén elhangzottakról tartott kormányinfót Gulyás Gergely. A politikus elmondta, hogy az orosz-ukrán háború miatt egész Európában emelkednek az árak, magas az infláció. Ahogy a világpiaci árak növekednek, úgy nő a kormány által elrendelt árstopok jelentősége is. Az árstop és a rezsicsökkentés mostanra több mint 5 százalékponttal csökkenti az inflációt, amely így is 8,5% körül van. Az intézkedések nélkül 13% feletti infláció lenne - emelte ki Gulyás Gergely.  Mivel május 1-jén az élelmiszerárstop, május 15-én pedig a benzinárstop járt volna le, a kormány úgy döntött, hogy amíg ezekkel féken lehet tartani az inflációt, addig helyes ezeknek a fenntartása.

A kormány döntése értelmében az élelmiszerárstopot július 1-ig, a benzinárstopot pedig július 15-ig meghosszabbítják. Gulyás Gergely elmondta, hogy amíg a jelenlegi európai helyzet a helyzet fennáll, addig fenn fogják tartani az árstopokat. Ezeket a jövőben 2-3 héttel a lejáratuk előtt meg fogják vizsgálni, és a körülményeket mérlegelve fognak dönteni azok esetleges meghosszabbításáról.

Arra a kérdésre, hogy az élelmiszer-kiskereskedők kapnak-e bármiféle kompenzációt, Gulyás Gergely elmondta, hogy a gazdaság ezen szereplői most megszenvedik az árstopot, de amúgy óriási profitot realizálnak, ezért külön kompenzációra esetükben nincs szükség. Az intézkedés éves szinten 50 milliárd forintba kerül, de ezt a költséget nagyrészt a multik szenvedik el, a kiskereskedőket csak kisebb mértékben érik a veszteségek. A miniszter az élelmiszerárstop kapcsán beszélt arról is, hogy a hatóságok ellenőrzéseik során kifejezetten kevés olyan esettel találkoztak, amikor a kereskedők az intézkedéssel nem érintett termékek árának emeléssel próbálták pótolni a kiesett jövedelmeiket.

A Bige László ügyét illető kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy egy bírósági döntés már jóváhagyta a GVH ítéletét. A most benyújtott új jogorvoslati kérelmet a miniszter nem kommentálta, mondván, erről szintén a bíróságnak kell döntenie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13