Óriási változás jön a magyar boltokban: ez vár a vásárlókra mostantól

Óriási változás jön a magyar boltokban: ez vár a vásárlókra mostantól

agrarszektor.hu
November 9-én bejelentették, hogy hatósági áras lesz a friss tojás és az étkezési burgonya is. Az erről szóló kormányrendelet még aznap, a késő esti órákban megjelent a Magyar Közlönyben. Mivel azonban a rendelet már másnap hatályba lép, ez okozhat bizonyos zavarokat a boltokban, amelyek jó része csak a reggeli órákban szerezhet tudomást a változásokról. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) éppen ezért a vásárlók türelmét és megértését kéri, ugyanis a rendelet előírásainak való megfelelés meglehetősen idő- és munkaigényes feladat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

November 9-én a késő esti órákban megjelent a Magyar Közlönyben a Kormány 451/2022. (XI. 9.) Korm. rendelete az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 6/2022. (I. 14.) Korm. rendelet módosításáról. A rendelet a kihirdetést követő napon, tehát november 10-én lép hatályba, kiterjesztve az árstopot a tojásra és a burgonyára.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményben kérte a vásárlók megértését, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek. Az OKSZ eddig is segítette az árstop előírásainak végrehajtását, együttműködve a hatóságokkal is.

Az OKSZ arra kéri a vásárlókat, hogy vegyék figyelembe a következőket:

  • az élelmiszer üzletek éjszaka zárva vannak, a rendelet megjelenését követően már nem dolgoztak a munkatársak, (kevés non-stop boltot nem számítva),
  • mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, így nem csak két darab árcédulát kell átírni; az árcédulák cseréjének pedig időigényes, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat,
  • a bármilyen ok miatti árváltozásokat a vállalkozások központja rendeli el az üzleteik számára,
  • rendkívül fontos, hogy az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz elengedhetetlen, ennek is van egy időigénye, ráadásul megfelelő, szigorú feltételek mellett, tehát még ha az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell.

A szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy a kötelező tájékoztató feliratokhoz szükséges további rendelet még nem jelent meg, ezek elkészítése is időigényes. Emellett számos kisebb üzlet csak a reggeli órákban fog értesülni a változások hatályba lépéséről.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31