Ez fájni fog a vásárlóknak: újabb kenyérdrágulás jöhet a magyar boltokban

Ez fájni fog a vásárlóknak: újabb kenyérdrágulás jöhet a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Tovább nő a fehér kenyér ára: a KSH adatai alapján januárban átlagosan már majdnem 1000 forintba került a fehér kenyér kilója Magyarországon. Összehasonlításul, a 2022-es év azonos időszakában még csak 458 forintot kellett kifizetni ugyanezért a kiló kenyérért. A drágulás pedig a nemzetközi trendek ellenére tovább folytatódhat a magyar boltokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tovább nő a fehér kenyér ára: januárban már majdnem 1000 forintba került kilója átlagosan az országban, míg egy évvel korábban még csak 458 forintot kellett fizetni érte - derült ki az RTL Híradójából. Egy, a Híradónak nyilatkozó pékség tulajdonosa elmondta, hogy a lisztet ugyan olcsóbban szerzi be, minden másra azonban többet kell költenie, és a dolgozók felét minimálbérért foglalkoztatja. Mint fogalmazott, nagyon szeretnének árat emelni, mert az üzemanyag és a gáz ára, valamint a dolgozók bérköltsége is megemelkedett.

Az elmúlt 4 hónapban 40%-kal esett vissza a búza piaci átlagára, mert megindult a szállítás a háború sújtotta Ukrajnából. Ebből a magyar boltokban még semmi sem látszik, a magyar termelők 5-10%-a viszont már fizetési nehézségekkel küzd az olcsó ukrán gabona miatt

A kereskedők, felhasználók bekészleteztek az olcsón behozható ukrán gabonából. Ennek a tonnánkénti ára - és a minőség nagyon differenciált ott is - 75-80 ezer forint. Ennyiért Magyarországon nem lehet termelni

- mondta Horváth Lajos, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

Tovább drágultak a pékáruk Magyarországon: a fehér kenyér ára tavaly decemberről idén januárra 7%-kal lett magasabb, a félbarna kenyéré 9%-kal, a zsemléé pedig 6%-kal. Raskó György agrárközgazdász szerint legkorábban aratás után csökkenhetnek az árak, amikor elfogy a korábban drágán vásárolt gabona.

10-15%-os csökkenés, ami reális, de csak az új termelésű búza őrlése után

- tette hozzá Raskó György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?