Fontos hírek érkeztek a magyar tojásról húsvét előtt: ezt jó, ha mindenki tudja

Fontos hírek érkeztek a magyar tojásról húsvét előtt: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az átlagos évi tojásfogyasztás 236 darab/fő, húsvétkor és karácsonykor hagyományosan jóval több tojás fogy. A magyarországi tojásfogyasztás évente körülbelül 2,3 milliárd darab, átlagosan 236 darab/fő/év. Az év közben szokásos keresletet ki tudják elégíteni a hazai tojástermelők, de a tojáspiacra jellemző két csúcsidőszakban - karácsonykor, illetve húsvétkor - minden évben behozatalra is szükség van.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Európai Unió hosszú ideje önellátó tojásból, hazánk önellátottsága 80-85%-os. Leghatékonyabban és legkisebb költséggel a ketreces tartásban lehet előállítani az étkezési tojást, a mélyalmos tartásban ennél 15-20%-kal, a szabad tartásban 40-50%-kal magasabbak a költségek, a biotartásban pedig a ketrecesnek mintegy duplája. A takarmányalapanyagok, illetve az energia ára megemelkedett az elmúlt időszakban, a tojástermelők az állattenyésztésben bevett gyakorlat szerint előző évben szerezték be és kötötték le a szükséges inputanyagokat, az akkor jelentősen magas piaci árakon. Ezen a területen bíznak a termelők az árak csökkenésében - írja a NAK közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár az EU alapvetően exportőr, intő jel, hogy az EU27-országok tojás- és tojástermékimportja 36 százalékkal - 49,7 ezer tonnára - nőtt 2022-ben 2021-hez képest. Ennek az importnak több mint a fele Ukrajnából származott, közel megháromszorozódott a megelőző évi ukrán import. Ugyanekkor az EU tojás- és tojástermékexportja 6,9 százalékkal, 341,2 ezer tonnára csökkent. Mindemellett a szigorú szabályozási kezdeményezések ellehetetlenítik az uniós termelőket, ezek ellen küzd ez az ágazat is. Nehézséget okoz ez azért is, mert az uniós előírásoknál kevésbé szigorú unión kívüli termelésből - ellenőrzés és korlátozás nélkül - beömlő szállítmányok is veszélyeztetik az uniós tojástermelést - olvasható a közleményben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?