Komoly változás a magyar boroknál: erről jó, ha mindenki tud

Komoly változás a magyar boroknál: erről jó, ha mindenki tud

MTI
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) együttműködésben az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) egy uniós előírással összhangban április 1-jén digitális tápértékjelölési rendszert indít a borászati termékekre - jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten. Az Európai Unió a borászati termékek tápértékének és összetevőinek jelölésére vonatkozó rendelet szabályokat megváltoztatta, a módosításokat 2023. december 8. napjától kell a tagállamoknak alkalmazni.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A borászati termékeken többletinformációkat kell feltüntetni, mint például:

  • Tápértékjelölés: energiaérték, zsír-, telítettzsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalom.
  • Adalékanyagok: a borászati eljárásokból adódó adalékanyagok.
  • Összetevők: a felhasznált összetevők.

A változtatások egyértelmű célja a fogyasztók tájékoztatásának javítása és az élelmiszerbiztonság növelése. Nem kötelező minden információt közvetlenül, nyomtatott formában a borászati termék csomagolásának címkéjén feltüntetni, az információkat digitális úton is elérhetővé lehet tenni - írja HNT közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih), és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) közösen kidolgozott egy új, borászati termékekkel kapcsolatos digitális tápértékjelölési rendszert, melyet a HNT a hegyközségi tagok részére, a tagságukhoz kötődően térítésmentesen biztosít. A Winelabel.hu elősegíti az egészségtudatos vásárlást, valamint a borászatok számára is jelentős előnyökkel jár: az egyszerűbb adminisztráció révén csökkenthetik az adminisztratív terheiket, miközben eleget tesznek az EU által előírt tápérték-jelölési kötelezettségnek. Mindezek mellett a rendszer a magyar borászatok versenyképességét erősíti, hiszen az EU-s tagországok közül a leggyorsabban ez a rendszer tud információt biztosítani. 

A digitális jelölésrendszer a termékcímkéken található QR kódok segítségével teszi lehetővé, hogy a fogyasztók közvetlenül online férjenek hozzá a borászati termék részletes tápérték-adatokhoz. A címkén lévő kód beolvasásával a fogyasztó azonnal, online láthatja az adott termék energia-, és tápértéktartalmát, valamint a teljes összetevő-listát és a termékben lévő adalékanyagokat is, akár az EU 27 hivatalos nyelvén. A rendszer 2024. április 1-től válik elérhetővé. Az alkalmazás fejlesztését és fenntartását a HNT végzi, garantálva a mindig naprakész információ biztosítását. A Winelabelkezdeményezés hozzájárul az élelmiszer-biztonság és átláthatóság fokozásához, és támogatja a hazai borászatokat abban, hogy a digitális kor kihívásainak megfelelően alkalmazkodjanak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A digitális megoldások felhasználása mellett azonban továbbra is megmarad a hagyományos címkeelemek használata azon borászatok számára, akik a digitális platformokat nem kívánják vagy nem tudják igénybe venni. Az európai uniós előírásokhoz való alkalmazkodás és az új digitális tápértékjelölési rendszer bevezetésével a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ismét bizonyítja elkötelezettségét az innováció, a fogyasztói tudatosság területén és a szolgáltató köztestületi modell mellett. Ez a mostantól térítésmentesen elérhető szolgáltatás a HNT előzetes számításai szerint közel évi fél milliárd forintos értéket jelent a jelenlegi piaci körülmények között, emelte ki Dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára. A rendszer tovább erősíti a magyar borok minőségének és hitelességének megítélését a nemzetközi piacon. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Agrárminisztériummal közös célja, hogy a szolgáltatást a stratégiai partnerszervezetek részére is biztosítsa a jövőben, amennyiben az uniós jogszabályok ezt lehetővé teszik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?