A láncok olcsóbban adnák a tejet, ha csökkenne az áfakulcs

agrarszektor.hu
Már áprilisban megtárgyalhatja a kormány a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) elkészített átfogó tejágazati stratégiát. A kiskereskedelmi láncok csökkentenék a tej fogyasztói árát, ha az áfakulcs kisebb lenne. Közben megjelent az a rendelet, amelynek révén a tejtermelők ideiglenes rendkívüli támogatást kaphatnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hamarosan, már áprilisban a kormány elé kerülhet az a tejstratégia, amely hosszabb távra szóló megoldásokat tartalmazhat a válságban lévő tejszektor számára - derült ki az agrártárca és a kiskereskedelmi láncok egyeztetésein. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint az európai szintű tejkrízisben a kormányzati segítségnyújtáson túl valamennyi piaci szereplő közép- és hosszú távú érdekeit is figyelembe vevő együttműködésre van szükség.

A kiskereskedelmi láncok szerint rövidtávon is hatékony lépés lehet a tej és tejtermékek áfakulcsának csökkentése. Egy esetleges áfamérséklésnél - hasonlóan a sertés tőkehúshoz - vállalnák annak továbbadását a fogyasztók számára. Ugyanakkor tartós megoldásnak tartanák a magyar tejipar versenyképességének és termékeinek fejlesztését is, és célszerűnek látják a magyar tejtermékek fogyasztásösztönzését, a folyamatos fogyasztói marketingkampányokat.

MTI-fotó: Bodnár Boglárka

Időközben megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amelynek révén a tejtermelők ideiglenes rendkívüli támogatást kaphatnak. Az állattartók vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásra számíthatnak a 2015. március 31-én meglévő beszállítási tejkvótájuk, illetve közvetlen értékesítési tejkvótájuk után.

A jövedelempótló támogatás mértéke 15 forint kilogrammonként. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal küldi el a támogatási kérelmek formanyomtatványát április 11-ig a tejtermelőknek, akiknek azt a kézhezvételtől számított nyolc napon belül kell kitöltve, postai úton benyújtaniuk a hivatalnak. A támogatási kérelem benyújtására vonatkozó határidő jogvesztő.

Mint ismert, a hazai termelők a napokban "tehénmeneteléssel egybekötött" demonstrációt tartottak Budapesten az alacsony felvásárlási árak, illetve az árletörő hatású importdömping miatt. A megmozdulás hatására az agrártárca rendkívüli piaci ellenőrzést rendelt el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31