2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Élelmiszer

A láncok olcsóbban adnák a tejet, ha csökkenne az áfakulcs

Már áprilisban megtárgyalhatja a kormány a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) elkészített átfogó tejágazati stratégiát. A kiskereskedelmi láncok csökkentenék a tej fogyasztói árát, ha az áfakulcs kisebb lenne. Közben megjelent az a rendelet, amelynek révén a tejtermelők ideiglenes rendkívüli támogatást kaphatnak.
 
 

Hamarosan, már áprilisban a kormány elé kerülhet az a tejstratégia, amely hosszabb távra szóló megoldásokat tartalmazhat a válságban lévő tejszektor számára – derült ki az agrártárca és a kiskereskedelmi láncok egyeztetésein. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint az európai szintű tejkrízisben a kormányzati segítségnyújtáson túl valamennyi piaci szereplő közép- és hosszú távú érdekeit is figyelembe vevő együttműködésre van szükség.

A kiskereskedelmi láncok szerint rövidtávon is hatékony lépés lehet a tej és tejtermékek áfakulcsának csökkentése. Egy esetleges áfamérséklésnél - hasonlóan a sertés tőkehúshoz - vállalnák annak továbbadását a fogyasztók számára. Ugyanakkor tartós megoldásnak tartanák a magyar tejipar versenyképességének és termékeinek fejlesztését is, és célszerűnek látják a magyar tejtermékek fogyasztásösztönzését, a folyamatos fogyasztói marketingkampányokat.

MTI-fotó: Bodnár Boglárka

Időközben megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amelynek révén a tejtermelők ideiglenes rendkívüli támogatást kaphatnak. Az állattartók vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásra számíthatnak a 2015. március 31-én meglévő beszállítási tejkvótájuk, illetve közvetlen értékesítési tejkvótájuk után.

A jövedelempótló támogatás mértéke 15 forint kilogrammonként. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal küldi el a támogatási kérelmek formanyomtatványát április 11-ig a tejtermelőknek, akiknek azt a kézhezvételtől számított nyolc napon belül kell kitöltve, postai úton benyújtaniuk a hivatalnak. A támogatási kérelem benyújtására vonatkozó határidő jogvesztő.

Mint ismert, a hazai termelők a napokban "tehénmeneteléssel egybekötött" demonstrációt tartottak Budapesten az alacsony felvásárlási árak, illetve az árletörő hatású importdömping miatt. A megmozdulás hatására az agrártárca rendkívüli piaci ellenőrzést rendelt el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu