A nagy sztori! - Így vált be Csányi fondorlatos taktikája

agrarszektor.hu
Hogyan irányította a háttérből Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató a legnagyobb magyar agrárintegrátor cég, a nádudvari KITE Zrt. felvásárlását? Ha visszanézzük az eseményeket, látszik, milyen taktikával vált "rejtőzködő megbízóból" tényleges tulajdonossá a leggazdagabb magyarnak tartott, sokmilliárdos üzletember a hatalmas agrárgazdasági potenciállal bíró agrárvállalatban, miközben nagy vetélytársát, Bige Lászlót kiütötte a nyeregből. Sokak sejtése, találgatása vált mára nyilvánvalóvá, hiszen 2015 végére - kétéves folyamat végén - hivatalosan is napvilágot látott, hogy lényegében Csányi Sándor vált a KITE Zrt. egyszemélyes tulajdonosává és ezzel több mint 10 ezer integrált termelő és 1-1,5 millió hektárnyi integrált mezőgazdasági terület került az érdekeltségi körébe.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Több mint kétéves folyamat zárult le az idén azzal, hogy - néhány, vélhetően még meglévő kisrészvényesi tulajdonrészt leszámítva - hivatalosan is Csányi Sándor vált a nádudvari KITE Zrt. egyszemélyes tulajdonosává. A KITE felvásárlása volt az elmúlt időszak legnagyobb agrárüzlete, és a vállalat megszerzéséért a bankvezér ádáz harcot vívott Bige Lászlóval, a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. szintén sokmilliárdos tulajdonosával, akit Csányi Sándor mögött a második leggazdagabb magyarnak tartanak.

A nádudvari cég felbecsülhetetlen értékét több évtizedes agrárgazdasági "beágyazottsága" adja, amely mára hatalmas termelői ügyfélkört, integrált mezőgazdasági területet és országos infrastruktúrát eredményezett. Ez a gazdasági-üzleti oka annak, hogy megszerzéséért az agrárgazdaságban (is) érdekelt, legnagyobb hazai befektetők összecsaptak. A ma már jóval 200 milliárd forint feletti éves árbevételű cég megvásárlása sokkal ésszerűbb és gyorsabb lépést jelenthetett annál, mintha bárki hasonló profilú, új vállalatot felépítésébe kezdene.

MTI-fotó: Kovács Tamás

De miért nem vásárolta fel Csányi Sándor nyíltan és közvetlenül a nádudvari cégóriást? Ha sorra vesszük az eseményeket, a válasz is egyértelműen kiderül.

Színpadra lép Bige László

2013 szeptemberében robbant bombaként a hír, hogy a Bige László tulajdonában lévő, műtrágyapiaci vezető szerepet betöltő Nitrogénművek Zrt. megvásárolja a KITE Zrt. meghatározó többségi részesedését, és már meg is kötötte azokat a szerződéseket, amelyek erre garanciát nyújtanak. A Nitrogénművek a nádudvari céget főként azért akarta megszerezni, hogy segítségével fokozhassa terjeszkedését a hazai műtrágyapiacon, de kihasználta volna a vállalat egyéb integrátori tevékenységeit - a vetőmag-, a növényvédőszer-, a terményértékesítési, a gépkereskedelmi és a szaktanácsadási üzletágat - is, sőt a KITE-t "ki akarta vinni" a szomszédos országok agrárpiacaira is.

Még az államnak is felkínálták

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a KITE már régóta eladósorban volt. Az eseményeket koordináló, nyugdíjba vonulás előtt álló menedzsment a céget még az államnak is felkínálta, de kormányzati körökben nem mutatkozott kellő érdeklődés az üzletre. E helyzetben lépett színre Bige László, és döntött úgy, hogy megveszi a céget.

A semmiből felbukkan Guba Sándor

Ahhoz, hogy Bige László a célba érhessen, a vételi ajánlatot már csak azoknak a kft.-knek kellett volna jóváhagyniuk, amelyek összességében a KITE-ben többségi tulajdonnal bírtak és nagyrészt a menedzsment, a dolgozók és a mezőgazdasági beszállítók tulajdonában álltak. Ekkor azonban az ismeretlenségből felbukkant Guba Sándor, aki addig a KITE dél-magyarországi regionális igazgatója volt, de tulajdonrészt is birtokolt a nádudvari cégben. Guba Sándor nevében egyébként többször Imre András ügyvéd járt el és több esetben is ő nyilatkozott Guba helyett a sajtónak a folyó ügyekről. Guba Sándor (illetve a Népszabadásg akkori információi szerint a nebében eljáró Imre András) az egyik kft. Bige-féle ajánlatról döntő taggyűlésén bejelentette, hogy élni kíván elővásárlási jogával, sőt rá is ígért a Bige-ajánlatra, amelyet sokan - elsősorban a mezőgazdasági beszállítók - irreálisan alacsonynak tartottak. Ezért a termelői tulajdonosok végül Guba Sándor ajánlatát fogadták el, e döntés pedig valóságos lavinát indított el a KITE-tulajdonosok között. Ennek végeredményeként Guba Sándor 2013 őszére több tízmilliárd forintért felvásárolta a KITE-részvények zömét.

Beírta magát a magyar agrártörténelembe

Guba Sándor egy csapásra beírta magát a magyar agrártörténelembe azzal, hogy a legnagyobb integrátori cég szinte kizárólagos tulajdonosa, majd elnöke lett. Bige László ugyanakkor Guba Sándort egyszerű strómannak nevezte, mert szerinte nem fordíthatott volna több tízmilliárd forintot a KITE felvásárlásra küldő segítség nélkül. Ezért már akkor megindultak a találgatások arról, valójában ki állhat a háttérben. A legtöbben pedig az ügylet mögött az OTP Bankot, illetve Csányi Sándort sejtették, aki ráadásul akkor már több évre visszanyúló, rossz viszonyt "ápolt" Bige Lászlóval, így sokan nem csak üzleti, hanem személyes motivációt is láttak abban, hogy Csányi Sándor a háttérből elkezdte mozgatni a szálakat.

Először az OTP Bank bújik elő

A kép nem sokkal a Guba-féle felvásárlás után tisztulni kezdett, mivel 2013 novemberében bejelentették, hogy a KITE Zrt. stratégiai megállapodást kötött az OTB Bankkal. Az akkori nyilatkozatok a lépést azzal indokolták, hogy az együttműködés erősödő pénzügyi hátteret, bővülő bel- és külpiaci üzleti lehetőségeket jelenthet a KITE és partnerei számára, bár az OTP, illetve az OTP-csoporthoz tartozó Merkantil Bank nem vált a KITE legnagyobb finanszírozójává.

Felbátorodik és részvényeket is vesz a pénzintézet

Az együttműködési megállapodás megkötése után néhány hónappal, 2014 februárjában azt is közzétették, hogy az OTP Bank - ahol Csányi Sándor az elnök-vezérigazgató - 46,69 százalékos közvett kisebbségi tulajdoni részesedést vásárolt a KITE Zrt.-ben. A pénzintézet az Inga Kettő Kft., az Összehangoló Kft., a Stabilizáló Kft. és a Bank Center No. 1. Kft. nevű cégeken keresztül vett részesedést a cégben Guba Sándor elnök-tulajdonostól. Ez már nagyrészt egyértelműsítette, hogy a KITE-felvásárlás mögött Csányi Sándor áll, bár a bankvezér személyesen továbbra sem jelent meg az üzletben.

Csányi útonállásról beszél

Részt vett viszont Csányi Sándor 2014. novemberében a KITE új logisztikai központjának felavatásán, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt adott át. Itt utalt először a nyilvánosság előtt a KITE tulajdonváltására, amellyel kapcsolatban nagyon kemény szavakat fogalmazott meg: "Külön öröm, hogy sikerült a KITE tulajdonlását megóvni egy olyan vállalkozótól, aki bizonyos területen meglévő monopóliumát felhasználva útonállással, az ágazatban megtermelt jövedelem nagy részének kiszivattyúzásával, a partnerek közötti piaci kooperáció helyett (...) a valódi verseny megakadályozására, törvénytelen és egyoldalú szerződéses feltételek elérésére használja fel pozícióját, veszélyeztetve a teljes ágazat versenyképességét". Csányi Sándor nevet nem említett, de egyértelmű, hogy Bige László ellen intézett heves kirohanást. 

Az OTP stratégiaváltásról nyilatkozik

A tulajdonszerzés után az OTP Bank nem szállt be nagy erőkkel a KITE hitelezésébe, de az idén már úgy nyilatkozott, hogy az addigi minimális szintről több mint tízmilliárd forinttal kíván részt venni a vállalat finanszírozásában. A cég mintegy 50 milliárd forintos éves hitelkerettel működik, amelyet az OTP mellett az MKB Bank, az ING Bank, a Raiffeisen Bank és a Commerzbank biztosított 2015-ben.

Változik a szín: Csányi Sándor a nyilvánosság elé lép

Újabb fejleményként azonban az idén nyáron három új agrárcég, az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. kérelmet nyújtott be a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH), amelyben azt kérték, hogy önálló irányítást szerezhessenek a KITE-ben. Ennek érdekében átruházási és üzletrész-adásvételi szerződést kötöttek Guba Sándor többségi tulajdonossal. A három agrárvállalat színre lépése eloszlatta a maradék kételyeket is a Csányi-féle szerepvállalással kapcsolatban, hiszen mindhárom cég a bankvezér-üzletember tulajdonában van.

Igent mondott a versenyhivatal

A GVH október közepén hozta nyilvánosságra, hogy hozzájárul a három Csányi-cég tulajdonszerzéséhez, így Csányi Sándor ténylegesen is a cégóriás többségi tulajdonosa lett. Akkor azonban még nem lehetett tudni, hogy az új tulajdonosi helyzetben az OTP Bank milyen szerepet vállal a KITE-ben?

Az OTP úgy döntött, kiszáll

Nem sokkal később, az idén decemberben e kérdésre is választ kaptunk, mert dacára a korábbi együttműködési megállapodásnak, kisebbségi részvényvásárlásnak és hitelkihelyezés-növelésnek az OTP Bank úgy döntött, kiszáll a KITE-ből és eladja részvényeit. Azt pedig, hogy ki a vevő, maga a pénzintézet erősítette meg. A vevői oldalon megint az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. jelent meg, amelyek a nádudvari cég többségi részesedést már az ősszel megszerezték. Így az év végére Csányi Sándor lényegében a KITE Zrt. egy személyes tulajdonosává vált.


Ezzel lezárult egy fontos fejezet

Az OTP Bank kiszállása pontot tett annak a sztorinak a végére, amely a KITE felvásárlásáról szólt. Arra a kérdésre csak Csányi Sándor tudna válaszolni, miért nem vette meg a céget "egyenes ágon", illetve miért kényszerítette magát (is) vérre menő jogi küzdelemre. Tény viszont, hogy amikor a nádudvari cég megszerzéséről döntött, már csak úgy férhetett a vállalathoz, ha talál egy olyan tulajdonost, amely élhet elővásárlási jogával és ezt hajlandó is felvállalni. Így került a képbe az utolsó pillanatban Guba Sándor, aki aztán megvásárolt részvényeit szép csendben és fokozatosan eladta - végső soron Csányi Sándornak.

Egyelőre nem tudni, hogy Csányi Sándor tényleges tulajdonosi belépése az időközben megfiatalított vezetésű KITE üzletpolitikájában milyen változásokat hozhat. Nem világos az sem, hogy a nádudvari tulajdonszerzésből kiebrudalt Nitrogénművek saját integrátori bizniszépítése mennyire rajzolja át a hazai agrárintegrátori piacot, illetve egyelőre az sem látszik, hogy az OTP Bank ezután milyen szerepet tölthet be a KITE finanszírozásában.

Ma csak egyvalami biztos: Csányi Sándor taktikája működött, és KITE-ügyben pontosan az történt, amit akart. A cég megszerzésével a bankvezér tovább erősítette agrárpiaci pozícióit és Bonafarm-csoportjával együtt a hazai agrárium legnagyobb magánszemély befektetőjévé lépett elő. A KITE megszerzésével ugyanis több mint 10 ezer integrált termelő és 1-1,5 millió hektárnyi integrált mezőgazdasági terület juthat Csányi Sándor érdekkörébe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58