2021. május 13. csütörtök Szervác, Imola

Hírek - Élelmiszer

Bekeményített az EU: vége az olcsó, ukrán csirke térhódításának az unióban

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén állásfoglalást fogadott el, amellyel hozzájárul az uniós-ukrán kereskedelmi megállapodás módosításához, hogy megakadályozza az Európai Unióba érkező, olcsó ukrán csirkemell importját, európai csirketenyésztők pedig elegendő védelmet kapjanak a túlzott mennyiségben, vámmentesen érkező baromfihússal szemben - közölte az uniós parlament kedden.
 
 

Az Európai Parlament képviselői a 444 szavazattal, 128 ellenszavazat és 74 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban arra kérték Ukrajnát, hogy tartsa tiszteletben a módosított teljes kereskedelmi megállapodást a két fél közötti jó együttműködés érdekében. A Győri Enikő fideszes EP-képviselő által előterjesztett állásfoglalás aláhúzza, hogy az unióba érkező összes terméknek az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi előírásokat is be kell tartania. A baromfihúsra vonatkozó új előírás szerint a csonttal és csont nélkül érkező csirkemell ezentúl egyazon vámkontingesbe tartozik, és mindkét húsfajta importja hozzáadódik az Ukrajnából az unióba vámmentesen behozható baromfihús-mennyiséghez. Ha az ukrán export elérte a vámmentes mennyiség határát, onnantól kezdve a további kivitelért vámot kell fizetnie az ukrán exportőrnek.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A 2016-os uniós-ukrán kereskedelmi szerződés módosítására azért volt szükség, mert egy ukrán termelő egy, a szerződésben maradt kiskapu kihasználásával nagy mennyiségű csirkemellet exportált az unióba vámmentesen. Az EU ezért korlátozza a vámmentesen behozható csirkemell mennyiségét - azonban a csontos csirkemell egy bizonyos fajtájára nem volt ilyen korlátozás - közölték.

Győri Enikő a jelentés ismertetésekor hangsúlyozta, a módosítással az EU azt szavatolja, hogy az uniós termelők védettek legyenek a túlzott csirkemell-behozatal ellen. Ukrajnának a jövőben tisztességes szellemben kell együttműködnie az unióval. "Az ukrán exportőröket a teljes kereskedelmi egyezmény betartására kérem, amelybe az egészségügyi és növény-egészségügyi előírások tiszteletben tartása is beletartozik" - fogalmazott.

A képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "noha az ukrán leleményesség kijátszotta a megállapodást és veszélyeztette az uniós termelők érdekeit, mégsem követtek el semmi törvényelleneset. A két érintett vámsor beemelése ugyanakkor megakadályozza, hogy a jelenlegi helyzet folyamatos piactorzuláshoz vezessen - mutatott rá.

Győri Enikő arra szólította fel Ukrajnát, melyet fontos geostratégiai partnerként értékelt, hogy a megállapodás szelleme és betűje szerint járjon el, és a jövőben jóhiszeműen alkalmazza azt. Kérte továbbá az Európai Bizottságot, hogy kísérje kiemelt figyelemmel a megállapodás alkalmazását, illetve további megállapodásokban ne hagyjon lehetőséget a kreatív végrehajtásra. Hozzátette: az ukrán kormány már jóváhagyta a megállapodás módosítását, a jogszabálytervezet az ukrán parlament, a Rada ratifikációjára vár.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint 2016 és 2018 között csaknem tizenötszörösére emelkedett az ukrán csontos csirkemell behozatala. Az ukrán csirkemell ára jóval az uniós alatt volt. Ukrajna az unió külkereskedelmének 0,9 százalékáért felelős. 2016-ban és 2017-ben az Ukrajnából behozott baromfihús az uniós baromfihús-összimport 1,1 százalékát tette ki. A módosított szerződés a tanácsi jóváhagyást és az ukrán ratifikációt követően lép életbe.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu