2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Élelmiszer

Bioélelmiszerek Keletről: nem mindig azok!

Különösen kínai, török és indiai élelmiszerekről derül ki az európai laborokban, hogy növényvédő-szermaradékokat tartalmaznak, azaz egyáltalán nem bio minőségűek - jelentette a német taz.de. Törökországból, Moldáviából és Ukrajnából is nagy mennyiségben érkeztek kifogásolható tételek.
 
 

Tavaly a 390 gyanús tételből, amelyik Kínából érkezett, 17 százalék valóban szennyezettnek bizonyult. A Törökországból és Indiából beszállított mezőgazdasági termékek 10-10 százaléka bukott el a laborvizsgálatokon. Kínából összesen 9600 tonnányi kifogásolt árut azonosítottak 2018 folyamán. A második helyen szereplő Törökországból 6100 tonna, a harmadik helyen álló Moldáviából 5300 tonna, a negyedik helyet elfoglaló Ukajnából pedig 4500 tonna vegyszerrel szennyezett, de bionak mondott élelmiszer, illetve élelmiszer-alapanyag érkezett Európába.

A szermaradékok 91 százalékban olyan készítményekből származtak, amelyeket a biogazdálkodásban tilos alkalmazni. Az esetek többségében egyetlen tiltott hatóanyag jelenlétét igazolták a vizsgálatok, de 38 százalékban egyszerre több hatóanyag is kimutatható volt. A legproblémásabbnak a banán, az avokádó és az alma bizonyult.


A gyümölcsöket kockázatosság szempontjából a fűszernövények követik, mint például az oregánó, a kardamon, a szezámmag. A kávé és a tea sem bizonyult teljesen tisztának, valamint az állati takarmányokban (például napraforgópogácsa) bukkantak hibás szállítmányokra. A dolog érdekessége, hogy a problémás esetek 40 százalékát egyedül Németország jelezte. Furcsa módon kilenc ország egyáltalán nem észlelt szabálytalanságokat a beérkező árukkal kapcsolatban, köztük volt Görögország és Lengyelország is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben