2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Élelmiszer

Brutálisan elszálltak az élelmiszerárak: ki nem találnád, mik drágultak a legjobban

2020. májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,2%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. Az infláció lassulásában a szolgáltatások tavalyi évnél mérsékeltebb áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet.
 
 

12 hónap alatt, 2019. májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 8,4%-kal nőtt, ezen belül a párizsi, kolbászé 22,0, a sertéshúsé 20,7, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19,1, a cukoré 15,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,6%-kal lett magasabb - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 6,7, ezen belül a dohányáruké 11,1%-kal emelkedett. A szolgáltatásokért 2,6%-kal kellett többet fizetni, ezen belül a lakásjavítás, karbantartás ára 11,7, a járműjavítás, karbantartásé pedig 9,3%-kal nőtt. A járműüzemanyagok ára 22,0%-kal csökkent.

1 hónap alatt, 2020. áprilishoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,4%-kal növekedtek. Az élelmiszerek ára 0,7%-kal nőtt, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,1%-os áremelkedésének a következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan nem változott. A margarin ára 1,9, a rizs, hántolmányoké 1,8, a cukoré 1,7%-kal nőtt, a tojás ára 3,3%-kal csökkent. A tartós fogyasztási cikkek 0,7%-kal drágultak, ezen belül az új személygépkocsik 1,9%-kal. A szolgáltatásokért 0,1%-kal többet, a ruházkodási cikkekért 0,3%-kal kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok az olajárak emelkedésének hatására 3,9%-kal drágábbak lettek.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu