2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Élelmiszer

Csodanövénnyel szakíthatnak nagyot idén Békés megyében

A 2018-as homoktövis termés többszörösét takarították be idén Gyomaendrődön, ahol mintegy tíz hektáron termesztik a növényeket. A bogyóból ivólevet készítenek, amely cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készül, és egyelőre helyben értékesítik.
 
 

Az elmúlt év 1,5 tonnás homoktövis-termésének többszörösét takarították be idén az önkormányzati ültetvényeken a Békés megyei Gyomaendrődön - írja a Beol-ra hivatkozva a Sokszínű vidék. A 2012-ben létrehozott Bónom-zugi 0,4 hektáros ültetvényt a város külterületén elhelyezkedő Torzsás-zugban összesen 10 hektárral bővítették. Az idei rekordtermést elősegítette, hogy az itt elültetett több mint nyolcezer tő homoktövis már ebben az évben termőre fordult. A növények bogyójából ivólevet készítenek a településen. A tavalyi termésből mintegy négyezer liter ivólevet gyártottak. Az ital cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készül, és az önkormányzat helyben értékesíti.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A kézi betakarítás során a termések egy részét bogyónként szedték le, míg egy másik formában 25-30 centiméteres ágakkal együtt szüretelték a gyümölcsöt. A bogyókat a Hajdúhát déli részén lévő, 1400 lakosú faluban, Jászszentandráson található üzembe szállítják, míg az ágas terméseket a Bordányban található szövetkezet dolgozza fel. Az önkormányzat ­tervei között az szerepel, hogy helyben oldják meg a növény feldolgozását. Az elképzelések szerint ­szóba jöhet saját erejű beruházás, ­illetve az önkormányzat nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy egy befektető hozzájárulásával indulna be a feldolgozóüzem, amely kiváló lehetőség lehet a város gazdaságának élénkítésében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu