2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Élelmiszer

Durván megugrott a moldvai dió ára: ez áll a drágulás hátterében

A Moldvai Diótermesztők Szövetsége szerint január első hetében javult a minőségidió-előállítás, melyet az európai vásárlók, főleg Franciaországból és Németországból érkező megújult érdeklődése váltott ki.
 
 

2020. január első hetében a héjas dió átlagára 0,58 USD/kg-mal 5,78 USD/kg-ra növekedett - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szövetség képviselői ezt azzal magyarázzák, hogy a november második felében és egész decemberben tartó csökkenés után az európai kereskedők 2019 végén kimerítették erőforrásaikat és visszatértek dolgozni a hosszabb ünnepi időszak után.

Az EastFruit szerint a nagy exportáló vállalatok teljesítették európai szerződéseiket novemberben és decemberben. A kiváló minőségű dió ára a magas kereslet és a limitált készlet miatt néha meghaladta a 6,3 USD/kg-ot is. A moldvai kereskedelmi vállalatok még a szomszédos Ukrajnából is importáltak diót, hogy teljesítsék az európai exportszerződéseiket.

A legutóbbi elérhető kereskedelmi adat azt mutatja, hogy 2019 első 9 hónapjában (január-szeptember) Moldova 53,3 millió USD értékben exportált diót (99%-át héjasan), ami 28,4%-kal kevesebb, mint 2018 ugyanezen időszakában. Mennyiségben nézve az export 14,2%-kal nőtt 10 900 tonnára, aminek 77%-a az EU-ba került.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu