Elárulta az országos főállatorvos, jelent-e veszélyt a koronavírus az állatokra

Elárulta az országos főállatorvos, jelent-e veszélyt a koronavírus az állatokra

agrarszektor.hu
A jelenlegi információik alapján nem jelent veszélyt a koronavírus az állatokra, éppen ezért a Nemzetközi Járványügyi Hivatal sem javasol külön állategészségügyi intézkedéseket. Ugyanakkor fontos az óvatosság, főleg a kedvtelésből tartott állatoknál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelenlegi információink alapján nem jelent veszélyt a koronavírus az állatokra - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az InfoRádióban. Nincs ismert, bebizonyított emberről-állatra, állatról-emberre való terjedés, éppen ezért a Nemzetközi Járványügyi Hivatal sem javasol külön állategészségügyi intézkedéseket. Természetesen az óvatosság nem árt, ezért fontos, hogy azért a kedvetelésből tartott állatainkat is megfelelő módon védjük, és lehetőség szerint beteg emberrel ne találkozzanak az állatok - tette hozzá Bognár Lajos.

A főállatorvos arról is beszélt, hogy a jelenlegi tudásuk alapján a koronavírus-járványnak nincs közvetlen élelmiszerbiztonsági kockázata, élelmiszerrel a jelenlegi információk alapján nem terjed a vírus. Ugyanakkor mivel nagyon sok új információ jelenik meg, ezért folyamatosan figyelik az erre vonatkozó tudományos cikkeket és információkat. A magyar élelmiszer-előállításban, élelmiszerbiztonságban, ahogy az Európai Unióban is - függetlenül a koronavírus-járványtól - léteznek az élelmiszerbiztonsági közegészségügyi szabályok. Ezek szerint csak egészséges munkavállaló állíthat elő élelmiszert, amit megfelelő orvosi igazolásokkal kell alátámasztania. Ennek ellenőrzése a vállalkozások és a hatóság részéről is folyamatos. Ez biztosítja azt, hogy az élelmiszerbiztonság a járvány ellenére is magas színvonalon tudjon működni - hangsúlyozta Bognár Lajos.

Az étel házhoz rendelés élelmiszerbiztonság tekintetében nem jelent kockázatot, természetesen a higiéniai szabályokat fokozottan kell betartani. Ezért is rendelt el a hatóság külön higiéniai célellenőrzéseket is, a kormányhivatalok állategészségügyi szakemberei mellett a Nébih szakértői is kiemelten figyelik az ilyen jellegű kockázatok kezelését

 - nyomatékosította az országos főállatorvos.

A dolgozóknak az élelmiszer-előállítás során is be kell tartaniuk az alapvető élelmiszerhigiénés szabályokat. Sok esetben szájmaszkot is használnak, és mindig védőruhában, védőkesztyűben dolgoznak, hiszen alapvető élelmiszerbiztonsági kérdés a munkavállalók egészségi állapota mellett a munkakörülmények megfelelő higiénés rendben tartása is - ismertette Bognár Lajos.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az áruszállítás folyamatos legyen, és ezáltal a termelés, illetve a fogyasztók kiszolgálása is

 - közölte az országos főállatorvos. Eddig sikerült ezt megoldani, és úgy gondolják, hogy a jövőben is biztosítani tudják. Ilyen helyzetekben természetesen felértékelődnek a helyi előállítású, beszerzésű élelmiszerek, hiszen közegészségügyi szempontból is csökken a kockázat, ha rövidebb az ellátási lánc.

Bár az elmúlt hetekben jól láthatóan megnőtt az élelmiszerforgalom, ennek ellenére a kiszolgálás egyelőre folyamatos, és mindent megteszünk azért, hogy ez így is maradjon, így folyamatosan egyeztetünk az élelmiszeriparral - mondta Bognár Lajos. Emellett az Agrárminisztérium is felállított egy operatív csoportot annak érdekében, hogy a felmerülő problémákat azonnal kezelhessük, és fenn tudjuk tartani a folyamatos élelmiszer-előállítást - emelte ki a főállatorvos. Magyarország jelentős élelmiszer-előállító ország, jelentős tartalékok is rendelkezésre állnak. Tehát szerinte az élelmiszer ellátást hosszú távon biztosítani tudjuk a feldolgozóiparral és a kiskereskedelemmel közösen.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02