Elképesztően olcsó a tél szuperzöldsége a piacokon: van bőven, mégse esszük

Elképesztően olcsó a tél szuperzöldsége a piacokon: van bőven, mégse esszük

agrarszektor.hu
Zöldségesnél és piacon mindenhol árulják, finom és egészséges, a tél egyik legkönnyebben elérhető természetes vitaminforrása: még sincs igazán nagy kultusza Magyarországon. Pedig a fekete retek a tél egyik szuperzöldsége. De miért félnek tőle az emberek, mi baj van vele?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A fekete héjú téli retek nem piros, nem is olyan sima és kerek, mint tavaszi társa, de talán még annál is finomabb, karakteresebb az íze. Ez nem csak egy igazi csodaszer, és az egyik legolcsóbb zöldségféle, ami itthon kapható, de már november elején is tele van vele a piac. A fekete retek az egyik legkézenfekvőbb téli zöldség, bőségesen tartalmaz nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot, jó hatással van az emésztésünkre is - olvasható a HelloVidék oldalán.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Már az ókori Egyiptomban is kedvelt zöldségféle volt, de emellett gyógyító szerként is használták. A fekete retek főleg késő ősztől érhető el, és lehetőséget ad arra, hogy a vitaminhiányos téli időszakban pótolhassuk a nélkülözhetetlen mikrotápanyagokat. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket. A kora ősszel elvetett fekete retek még most is folyamatosan szedhető, ezért is van az, hogy az enyhén fanyar aromájú gumók egész télen kaphatók a piacon.

Az egyik legolcsóbb téli zöldség

Nagybani piac árát nézve már látszik, hogy közeleg az igazi szezonja. Szeptember végén a fekete retek kilójáért 280-300 forintot is elkértek, most 200-250 Ft/kg-ra ment le az I. osztályú hazai minőség ára. De hiába vetekszik az ára a burgonyáéval, ilyenkor késő ősszel és télen sokkal több paradicsom fogy a multiban és a piacon is, mint fekete retek, vagy akár jégcsapretek. Pedig - ha összevetjük más zöldségekkel - a nagybani piacon tényleg ez az egyik legolcsóbb természetes vitaminforrás, ugyanis a paprika kilójáért 460, a fürtös és a koktél paradicsomért pedig 560-560 forintot kérnek el az árusok.

A fekete retek a gyökérzöldségek között is jó helyen szerepel árban, talán csak a sárgarépa (200 forint kilója) és a cékla (250 forint kilója) vetekedhet vele. Árát tekintve a különféle retkek között szintén a középmezőben található. Most is kapható hónapos retekből egy csomó 100-170 forint, a sörretek ára (szintén csomósan) 250-400 forint.

Bármily meglepő, kétféle téli retek létezik

A fekete reteknek két formáját ismerjük: a fekete hosszú téli és a fehér gömbölyű téli retket. A kerek fekete téli retek: gömb alakú, sokáig eltartható, könnyen szeletelhető, étkezésre kiváló fajta. Erfurti retekként is ismerik. A fehér gömbölyű téli retek (sörretek): nagyon mutatós retekfajta, szép fehér húsa igen ízletes, beltartalmi értéke nagyon magas. Termesztésének igényei, felhasználásának, elkészítésének módjai szinte teljesen azonosak a fekete gömbölyű téli retekével.

Mikor vetik?

A fekete retkeket kifejezetten másodvetésre találták ki. Ilyen például az erfurti kerek fekete, vagy a Black Spanish. Tenyészidejük jóval hosszabb, mint a hónapos reteké, átlagosan 3-4 hónap. A lazább szerkezetű, homokos talajt kedvelik, és mivel július végétől augusztus elejéig vethetőek, tökéletes másodvetési növények.

Fontos, hogy ne ültesd őket árnyékos helyre, a napfény hatására lesznek ugyanis szép nagyok a gumóik - figyelmezetnek a kertészek. Azonban, ha elmúlnak a nyári éjszakák, a fekete retek akkor sem esik pánikba. Számára a hűvösebb őszi időjárás sem okoz gondot, hiszen akár még a kisebb fagyokat is képes károsodás nélkül átvészelni.

Mielőtt megvesszük, érdemes megtapogatni

A termést - tanácsolják a szakemberek - még a hideg fagyok beállta előtt, október környékén szedjük ki ásóval. Tisztítsuk meg a levelétől három-négy centiméteres csonkot hagyva. Tárolásra hűvös helyre, lehetőleg pincébe tegyük, mert úgy akár tavaszig se romlik meg. Azt tartják róla, hogy a tökhöz hasonlóan ez a zöldség akkor a legfinomabb, ha a fagy már megcsípte. Ha a piacon szeretnénk megvásárolni, a kemény darabokat érdemes kiválasztani, mert a puhábbak belseje valószínűleg már pudvás vagy szivacsos. Vizsgáljuk meg a héját is, hogy ne legyen sérült. A fekete retek rendkívül szívós gumóféle: a zöldje nélkül, nyitott csomagolásban több hétig is eláll a hűtőben, még akkor is, ha már megkezdtük.

Mikor együk?

Retket az év bármely időszakában fogyaszthatunk: a hónapos retket főként tavasszal és ősszel, a nyári retket a nyári időszakban, a japán retket tavasz végétől tél közepéig, a kínai és a fekete retket pedig az őszi és a téli hónapokban. A különböző közmondások a retek esti illetve reggeli fogyasztására esküsznek. Az egyik szerint "Reggel gyógyszer, délben étek, este vétek" - ez valószínűleg enyhe puffasztó hatása miatt terjedhetett el, amin viszont sokat segíthet, ha a mézzel és a sóval ízesítjük. A másik közmondás épp az ellenkezőjét állítja: "Reggel méreg, délben étek, este orvosság", ez pedig az erős illóolajok okozta esetleges maró, gyomrot égető hatására utalhat, mely erősebb, ha reggel, éhgyomorra, magában esszük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03