Érik az alma-krízis Lengyelországban? Rendkívüli támogatást kapnak a termelők

Érik az alma-krízis Lengyelországban? Rendkívüli támogatást kapnak a termelők

agrarszektor.hu
A lengyel kormány április 22-én körülbelül 23 forintos kilogrammonkénti rendkívüli támogatást vezetett be a legalább II. osztályú étkezési alma feldolgozóüzemekbe történő értékesítésére. Ugyanakkor már megjelentek olyan aggodalmak, miszerint a feldolgozók esetleg a támogatást lenyelve beépítik azt a felvásárlási árba. Látni kell azonban azt is, hogy a lengyelek nem nagyon találnak jelenleg piacot az almájuknak, emiatt a raktárakban levő gyümölcs mennyisége egyelőre akkora, hogy úgy néz ki, nem is lesz szünet a mostani és a következő szezon között.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lengyel kormány április 22-én 0,3 PLN/kg (körülbelül 23 Ft/kg, 0,06 EUR/kg) rendkívüli támogatási keretet hagyott jóvá azoknak az almatermesztőknek, akik feldolgozóknak értékesítik terményüket. A minisztérium által kiadott rendelet szerint a teljes támogatási keret 12 millió euró, a támogatható árumennyiség legfeljebb 200 ezer tonna. A támogatható áruk körébe a legalább II. osztályú étkezési alma tartozik, és a támogatásra pályázó termelővel szemben is vannak feltételek. Ilyen például, hogy bizonyítottan legalább 1 hektár földterülettel kell rendelkeznie, amelyből legalább 0,1 hektáron almát termeszt, gazdálkodásának meg kell felelnie a környezetvédelmi előírásoknak, az integrált növényvédelmi követelményeknek, és Global GAP tanúsítvánnyal is kell rendelkeznie. A feldolgozóknak a hét során kell bejelentkezniük regisztrációra, a listát a minisztérium április 29-én közli. A támogatási keretből származó összegekre június 30-ig pályázhatnak a TÉSZ-ek (tagjaik számára) vagy az egyéni termelők - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Árstabilitási aggályok

Lengyelországban jelenleg 0,65-0,7 groszy, azaz 52-56 Ft/kg között alakul a feldolgozásra szánt alma ára, és már megjelentek olyan aggodalmak, miszerint a feldolgozók esetleg a támogatást lenyelve beépítik azt a felvásárlási árba. A most feldolgozásra küldött étkezési alma minden bizonnyal a belarusz (majd az orosz) piacon került volna értékesítésre, azonban az embargó miatt ez nem lehetséges, és Egyiptom piaca sem tudja levezetni a lengyel almakészleteket. Nyugat-Európa ugyanezzel a problémával küzd, oda most nem lehet almát eladni (különben is inkább az újabb fajtákat vennék szívesen), és bár a Közel-Kelet felvesz valamennyi árut, olyan szűk specifikációkat adnak, hogy a lengyel almának csak a töredéke felel meg ezeknek. A raktárakban levő gyümölcs mennyisége egyelőre akkora, hogy úgy néz ki, nem is lesz szünet a mostani és a következő szezon között. Különösen sok a tárolókban levő Royal Gala, Red Jonaprince, Golden és Champion, ezeknél a fajtáknál valószínűleg júliusban és augusztusban is lesznek még értékesíthető mennyiségek.

Az alkalmazkodási támogatási keretről kicsit bővebben

Az összesen 12 millió eurós támogatási keret forrásául az Európai Bizottság 2022/467 (2022. március 23.) felhatalmazáson alapuló rendelete (Commission delegated regulation) szolgál, mely az Ukrajna elleni orosz invázió miatt lehetővé teszi a mezőgazdasági ágazatok termelőinek nyújtott kivételes alkalmazkodási támogatás folyósítását. Ezt nem a nemzeti költségvetés, hanem az EU által a tagállamok részére folyósított összesen 500 millió eurós keret terhére folyósítja a lengyel kormány. Az ún. alkalmazkodási támogatási keretből Lengyelország 44,8 millió, Magyarország 16,94 millió, Ausztria 9 millió euróval részesült, az egyes tagállamok támogatási keretei pedig itt érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?