Érik az olívaolaj-krízis Európában: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is

Érik az olívaolaj-krízis Európában: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is

agrarszektor.hu
Komoly bajba kerülhet az idei olívatermés Spanyolországban, ha nem érkezik kiadósabb eső a következő hetekben. A világ legnagyobb olívaolaj-exportőrénél tapasztalható gondok további áremelkedéseket hozhatnak globális szinten, ugyanakkor nemcsak itt, hanem Olaszországban is akadnak problémák az olívával. A spanyolokhoz hasonlóan az olaszoknál is 20-30 százalékkal maradhat el az idei olívatermelés a szokásostól, mivel hetven éve nem volt olyan szárazság az országban, mint most. Az extrém viszonyok emellett a körte-, valamint a sárga- és őszibaracktermésre is hatnak, de gabonából sem terem majd a forró nyár miatt annyi idén, mint amennyihez Európa hozzászokott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világ olívaolajtermelésének csaknem fele Spanyolországból származik, rossz szezonra készülnek azonban a termelők idén, ami tovább emelheti a növényi olajok árát, melyeket a kieső ukrán napraforgóolajtermelés már egyébként is felvert. A finomított olívaolaj ára a dél-spanyolországi Jaénben, a spanyolországi viszonyítási alapban 8,3 százalékkal emelkedett júniusban az előző termésévhez képest, egészen 100 kilónként 327 euróig (nagyságrendileg 130 ezer forint). A dél-olaszországi Bariban átlagosan 419,7 euróba - mintegy 167 ezer forint - került 100 kilogramm extra szűz olaj - írja az Infostart.

Ha a következő hetekben nem lesz kiadósabb eső vagy hőmérsékletcsökkenés, az idei termés jelentősen el fog maradni a korábbi évektől. Az olívaszektor aggódik az olaj miatt

 - mondta Luis Planas a Bloombergnek.

A piacon komoly aggodalmak vannak a következő termés minőségével, valamint azzal kapcsolatban is, hogy a termés mekkora hányada lesz extra szűz vagy szűz minőségű, és mennyi lesz lampante, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlan besorolású

 - közölte Kyle Holland, a Mintec piackutató csoport elemzője. Hozzátette, piaci forrásai szerint a spanyol olívaolaj-termelés éves szinten 25-30 százalékkal csökkenhet, ami szűkítheti a globális kínálatot, és tovább emeli az árakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?