FAO: sokat emelkedett a tejtermékek ára

agrarszektor.hu
Növekedett a globális élelmiszerkosár ára februárban: a FAO élelmiszerár-index 1,7%-os emelkedése 167,5 ponton állt meg. Az index hónapról hónapra követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását. Bár 2018 augusztusa óta nem volt ilyen magas értéken, még mindig 2,3%-kal alulmúlja a tavaly ilyenkori szintjét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kukorica magasabb jegyzése miatt a gabonaárak mérsékelten emelkedtek. A növényi olajoknál már lényegesebb (1,8%-os) drágulást tapasztalhattunk, főleg a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának erősödése miatt. A húsfélék óvatosan, de szintén drágultak, amely mögött a szarvasmarha- és sertéshús áremelkedése áll.


Sokkal jelentősebben, januárhoz képest közel 6%-kal erősödött a tejtermékek árindexe, a sovány és teljes tejpor, illetve a sajtok által hajtva. Szintén szerepet játszott ebben a vajtermelés szezonális visszaesése.

A cukorár 1,2%-kal nőtt januárhoz képest, tükrözve az egyes fontos cukortermelő országok negatív termelési kilátásait.

A legújabb FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben alacsonyabb előrejelzést láthatunk a globális gabonatermelésre (2.609 millió tonna). Az Egyesült Államok kukoricatermelése nagy mértékben hozzájárult a becsült érték 2,8 millió tonnával való csökkentésére. A gabonák kereskedelmi volumene szintén alacsonyabb lehet, főleg a búzáé (800.000 tonna), köszönhetően a kereslet megcsappanásának az egyes ázsiai és dél-amerikai országokban. A FAO előállt az első becsléssel a 2019-es gabonatermésre is: a 757 millió tonna becsült érték várhatóan 4%-kal lesz magasabb a tavalyinál, valamelyest elmaradva a 2017-es rekordtól.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03