Gyökeres változás az Egri Borvidéken: erre kevesen számítottak

agrarszektor.hu
Az Egri borvidék idén nyártól már saját palackkal büszkélkedhet, amely az 1552-es végvári ostromnak állít emléket, és az "1552 Eger" feliratot viseli. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"A tavalyi Bikavér Ünnepen jelentette be Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, hogy az Egri Borműhellyel közösen, a világon olyan sok borvidéken megtalálható, saját palack készül Egerben is - írja közleményében az Ostorosbor Pincészet Zrt. Ez ugyan sok egyeztetéssel járt, de így viszonylag hamar, alig egy év alatt sikerült megvalósítanunk a tervet az orosházi üveggyár támogatásával" - foglalta össze a palack létrejöttének történetét Soltész Gergő, az Egri Borműhely elnöke.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A város - és egyben Magyarország - történelmének egyik legfontosabb eseménye az 1552-es végvári ostrom, amelyben a Dobó István vezette magyar katonák sikeresen megvédték a várat a hódító törökök ellen. Ennek állít emléket a helyi tradíciókra épülő Egri Borvidéki Palack, amelyen az "1552 Eger" felirat található. A formáját egy régi - az 1930-as években már használt -, szinte elfeledett egri boros üveg ihlette, amelyből már csak néhány található meg a borászatok pincéiben. Ehhez a dizájnhoz tértek végül vissza a borműhelyes tagok. A modern kori borászati normáknak megfelelően frissítettek a formán, a palack színén, és feliratot is kapott minden egyes darab.

Az Egri Borműhely tagjai szerették volna, ha a fogyasztók számára azonnal felismerhetővé válnának, vizuálisan megkülönböztethetők lennének a magas minőséget képviselő egri borok. A palackokba kizárólag a borvidéken készülő, a helyi borbíráló bizottság által vakkóstolással minősített tételeket tölthetnek. Ezek lehetnek fehérek és vörösek, fajtaborok és házasítások, valamint a két kiemelt borvidéki márka, az egri csillag és az egyetlen hungarikum vörösbor, az egri bikavér is. Az egyetlen kritérium, hogy az egri superior és grand superior termékleírásnak feleljenek meg. A kezdeményezés nyitott bármely helyi pincészet számára, aki csatlakozni szeretne, és megfelel a szigorú előírásoknak.

A Borműhely tagjai már a palack tervezésekor szem előtt tartották, hogy az környezetkímélő is legyen, így egy könnyű üveg mellett tették le a voksukat. A kezdeményezés célja a kevesebb anyagfelhasználás volt, valamint az, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából is megfeleljen a palack a mai kor elvárásainak.

Az Egri Borműhely főbb céljai az egri bikavér megerősítése, az egri csillag piaci megszilárdítása, valamint a Szépasszony-völgy újradefiniálása. Az egységes Egri Borvidéki Palack megalkotása és bevezetése azt a törekvést erősíti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára. Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?