Terveiről vallott a magyar óriáspincészet: ez lehet a jövő nagy megoldása

Terveiről vallott a magyar óriáspincészet: ez lehet a jövő nagy megoldása

agrarszektor.hu
A Varga Pincészet egy közel 3 évtizede működő családi vállalkozás, jó ideje ők az ország legnagyobb családi pincészete. A jövő zálogát a beruházásokkal rendszeresen támogatott fenntarthatóságban látják. Vargáék szerint a betétdíjas palack a legzöldebb csomagolás, és a pezsgőspricc az új prémium fröccs.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A hazai fogyasztók körében a magyar élelmiszerek, a magyar borok elismertsége szerencsére egyre nő, amit a magas minőség kommunikációja is hatékonyan támogat. Ebből a szempontból a borászat nagyon jó pozícióban van, hiszen a Varga Pincészet nemzetközi borversenyeken rendszeresen kiváló eredménnyel szerepel. 2020-ban rekordot döntött: 33 aranyérmet és két nagyaranyat hozott haza. A magyar bortermelők közös érdeke, hogy minél több nemzetközi versenyen bizonyítsanak, ezzel is népszerűsítve a magyar termékeket bel- és külföldön - hangzott el a 15. Coop Rally versenyen.

A pincészet folyamatosan dolgozik a minőség és a hatékonyság fejlesztésén. Az utóbbi évek legnagyobb beruházása az egri borvidéken a feldebrői pincészet felépítése volt. A saját és a felvásárolt szőlők professzionális feldolgozása mellett a prémium borok készítésére fektettek nagy hangsúlyt. Az eredmény nem is maradt el: a tavalyi győztes borok egyenlő arányban származtak a badacsonyörsi és a feldebrői birtokról.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

A borok minősége minden esetben a szőlővel kezdődik. Folyamatosan jó minőségben sokat termelni csak kiemelkedően jó kondícióban lévő ültetvényeken lehet. Ehhez pedig képzett, gyakorlott szakemberekre és a legfejlettebb technológiára van szükség. A minőség és a hatékonyság mellett ugyanolyan fontos a fenntarthatóság is. Számos, az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett növénykondicionáló készítménynek köszönhetően csökkent a felhasznált növényvédőszerek mennyisége, ezzel együtt a környezetre gyakorolt káros hatása is. Az ültetvények sorköztakarása a szőlőben előforduló, hasznos szervezeteknek élhetőbb környezetet biztosít, így a talajok tápanyagtartalma, szerkezete is jelentős mértékben javul.

Borainak értékesítésénél a Varga Pincészet igyekszik minél nagyobb arányban visszaváltható, betétdíjas palackokat használni, ez 2020-ban mintegy 90%-ban sikerült is. A boltok polcain már sokaknak ismerős a prémium minőségű, egyedi megjelenésű 0,75 literes Varga palack, melynek 99-Ft-os betétdíja is jelzi mind az anyagi, mind a környezetvédelmi értékét. A kiugróan magas, 90%-os visszagyűjtési arány jól mutatja, hogy fogyasztók is aktívak a fenntartható jövő érdekében. A vendéglátás számára a 2000-es évek elején vezették be a 1,5 literes, csavarzáras Ház Bora betétdíjas rendszert. A két rendszerrel évente összesen 13,5 millió palackot és 2 millió darab papírkartont spórol a Varga Pincészet.

A Pincészetnél az idei nyár újdonsága a pezsgőspricc, ezt leginkább egy pezsgő alapú, gyümölcsökkel és fűszernövényekkel megbolondított prémium fröccshöz lehet hasonlítani. Alapjuk a két kifejezetten illatos és gyümölcsös fajtából, Irsai Olivérből és Pinot Noirból készített fehér és rozé pezsgőt. Ehhez kreáltak egy-egy receptúrát, melyek kiválóan alkalmazkodnak az aktuális trendekhez. Az Irsai pezsgőhöz lime-ot, bazsalikomot és körteszirupot, a rozé pezsgőhöz lime-ot, narancsot, mentát és görögdinnye szirupot ajánlanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 22. 15:32