Hihetetlen, de igaz: ezek az élelmiszerek egyre olcsóbbak

Hihetetlen, de igaz: ezek az élelmiszerek egyre olcsóbbak

agrarszektor.hu
A termelőket és a fogyasztókat hónapok óta komoly kihívások elé állítja az élelmiszer-drágulás, most azonban úgy tűnik, hogy kissé fellélegezhetnek a vásárlók akkor, ha avokádót, kávét vagy étolajat raknak a kosarukba. A legfrissebb adatok szerint ezen termékek árai csökkenni kezdtek, bár még ennek ellenére is viszonylag magasak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben az indiai napraforgóolaj és pálmaolaj ára 7 százalékkal, illetve 12 százalékkal esett vissza május vége és június között - közölte a mezőgazdasági nyersanyagokkal foglalkozó dél-koreai Tridge csoport, majd hozzátette, hogy ráadásul ugyanebben az időszakban a pálmaolaj ára Bangladesben közel 25 százalékot esett. Vietnámban a kávé nagykereskedelmi ára is csökkent júliusban közel 5 százalékkal az ukrajnai háború kezdetéhez képest. A Föld másik oldalán pedig az avokádó árát mérsékelték a legnagyobb termelők Mexikóban, Peruban és Kolumbiában. A mexikói avokádó nagykereskedelmi ára június és július között 27 százalékkal, míg a kolumbiai termések ára közel 40 százalékkal esett vissza - írja a Világgazdaság

EZ IS ÉRDEKELHET

Tridge közölte azt is, hogy tovább csökkentette a piaci árakat az, hogy a perui avokádóból túlkínálat volt. Az infláció miatt már eddig is arra kényszerültek a vásárlók, hogy visszafogják bizonyos élelmiszerek fogyasztását, még akkor is, ha esetleg azok szükséges tápanyagokat is tartalmaznak. Ráadásul a közelgő recessziótól való félelem arra kényszeríti a fogyasztókat, hogy még jobban gátat szabjanak a vásárlásaiknak, fogyasztásuknak. Minwoo Nam, a Tridge szóvivője szerint a globális recessziótól való félelem rontja a keresleti kilátásokat, hiszen a magas árak miatt a fogyasztók inkább kevesebbet költenek vagy kedvezőbb áru alternatívákat keresnek. Nam megjegyezte azt is, hogy valamelyest ugyan mérséklődött az élelmiszer-infláció miatti aggodalom, számos agrártermék ára azonban még mindig nagyon magas az átlagoshoz képest. Olyan persze még sosem fordult elő, hogy senki ne költsön. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Tridge szerint tovább pörgeti az áremelkedést, hogy még mindig fennakadások vannak az ellátási láncokban, így hiány alakult ki olyan termékekből, amelyek iránt amúgy élénk lenne a kereslet. Nam azonban úgy gondolja, hogy egyelőre úgy tűnik, a kormányok és a központi bankok intézkedései elkezdték visszafogni az áremelkedést, így nem tartja valószínűnek, hogy hirtelen recesszió köszöntene be az élelmiszerpiacokon. Bár továbbra is rekordmagasság közelében mozgott, júniusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének élelmiszer-árindexe is zsinórban a harmadik hónapja esett a márciusi rekord után  

- írja a lap.

Az index egy élelmiszerkosár világpiaci árának havi változását követi nyomon. A hivatal közölte, hogy a júniusi mérséklődés elsősorban a növényi olajok, a gabonafélék és a cukor nemzetközi árának csökkenését tükrözi, de a felmérésből látszik az is, hogy a húsok és a tejtermékek árai emelkedtek. A FAO Gabonaárindex azt is kimutatta, hogy az élelmiszerek, például a búza nemzetközi ára csökkent júniusban az előző év azonos időszakához képest közel 48 százalékkal a májusi rekordok után, de még így is drágának számít. A szakértők úgy vélik, hogy várható némi megkönnyebbülés is, hiszen az előző héten Oroszország és Ukrajna megállapodást írt alá a Fekete-tengeren keresztüli gabonaexport újraindításáról a több hónapos blokád után. Lapunk itt írt róla:

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?