2018. június 23. szombat Zoltán

Hírek - Élelmiszer

Hogy lesz itt nemzedékváltás? - Vitaanyagot készített az AGRYA

Vitaanyagot készített a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA a nemzedékváltásról a hazai agráriumban. Hat fontosnak tartott részterületen fogalmaznak meg javaslatokat.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

„Az ügy, ami összeköt - Nemzeti minimum az agrár nemzedékváltásért” címmel készített az AGRYA javaslatcsomagot, amelyet a szövetség február végi konferenciáján mutattak be – áll a szervezet közleményében. Az anyag kidolgozását azzal indokolják, hogy a nemzedékváltás továbbra is kiemelkedő probléma a magyar mezőgazdaságban. A helyzeten az AGRYA szerint a fiatal gazdáknak címzett uniós támogatásai sem segítettek érdemben az elmúlt években.

A közlemény szerint a javaslatcsomag hat részterületen fogalmaz meg javaslatokat

- A gazdaságátadások adminisztrációja
- Célzott finanszírozási, támogatási kérdések
- Földügyi szabályozás
- Munkaerő, foglalkoztatás, pályaorientáció
- Szaktanácsadás, képzés, tudásátadás
- Együttműködések, érdekképviselet, a nemzedékváltás megjelenése az állami struktúrában

Az anyag néhány eleme jogszabály-módosítási javaslatot is tartalmaz. Ilyen például a föltörvény elővásárlási és előhaszonbérleti, a polgári törvénykönyv öröklési és az illetéktörvény megfelelő szabályainak korrekciója.

Az agrárgazdasági nemzedékváltásnak jelenleg nincs egyértelmű kormányzati felelőse, és a téma nem jelenik meg önállóan kormányzati struktúrában – állapítja meg a szövetség. A szervezet a vitaindítónak is szánt javaslatcsomagot eljuttatja a döntéshozóknak, illetve a szakmai és politikai szereplőknek is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu