2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Élelmiszer

Idén elmarad az almaháború: a lengyel termés 60 százaléka megsemmisült

Megsínylette a lengyel alma a két hullámban érkező fagyot és a szárazságot. A gazdák arról számoltak be, hogy a gyümölcsök éretlenül esnek le a fáról. Az egyes fajtákat nem egyforma mértékben érte a kár, leginkább az idared és a golden szenvedte meg. Úgy tűnik, idén elmaradt az "almaháború".
 
 

A fagykárok és a szárazság egyes helyeken és fajták esetében elviheti a termés 85%-át is Lengyelországban. A SaraFruit vállalat azt nyilatkozta a Freshplaza.de-nek, hogy egy spray-vel próbálták lefújni a termést, amelynek meg kellett volna azt védenie a fagytól, de nem működött. A cég almatermésének 85-90%-a tönkrement, alig maradt néhány szem a fákon. Emiatt rendkívül magas árakra számítanak, a megmaradt almát mindenesetre megpróbálják megvédeni a betegségektől.

Vannak régiók, ahol a helyzet nem katasztrofális: például Warkában "csak" a termés 30-40% veszett oda. Alacsony a kiesés a gála és champion fajták esetében, ugyanakkor az idared és a golden alma hatalmas károkat szenvedett.


Lengyelország hagyományosan nagy almaexportőr, valószínűsíthető, hogy valamekkora mennyiségben így is tudnak majd exportálni. A biztosítók a legtöbb helyen most mérik fel a károkat, két héten belül készülnek el az első hivatalos kárjelentések.

A Fruit-Group becslése szerint a lengyel összalmatermés 60%-a semmisült meg.

A lengyel, a francia és a magyar almatermés alakulását ebben a cikkben követhetik nyomon:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu