Idén elmarad az almaháború: a lengyel termés 60 százaléka megsemmisült

agrarszektor.hu
Megsínylette a lengyel alma a két hullámban érkező fagyot és a szárazságot. A gazdák arról számoltak be, hogy a gyümölcsök éretlenül esnek le a fáról. Az egyes fajtákat nem egyforma mértékben érte a kár, leginkább az idared és a golden szenvedte meg. Úgy tűnik, idén elmaradt az "almaháború".

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fagykárok és a szárazság egyes helyeken és fajták esetében elviheti a termés 85%-át is Lengyelországban. A SaraFruit vállalat azt nyilatkozta a Freshplaza.de-nek, hogy egy spray-vel próbálták lefújni a termést, amelynek meg kellett volna azt védenie a fagytól, de nem működött. A cég almatermésének 85-90%-a tönkrement, alig maradt néhány szem a fákon. Emiatt rendkívül magas árakra számítanak, a megmaradt almát mindenesetre megpróbálják megvédeni a betegségektől.

Vannak régiók, ahol a helyzet nem katasztrofális: például Warkában "csak" a termés 30-40% veszett oda. Alacsony a kiesés a gála és champion fajták esetében, ugyanakkor az idared és a golden alma hatalmas károkat szenvedett.


Lengyelország hagyományosan nagy almaexportőr, valószínűsíthető, hogy valamekkora mennyiségben így is tudnak majd exportálni. A biztosítók a legtöbb helyen most mérik fel a károkat, két héten belül készülnek el az első hivatalos kárjelentések.

A Fruit-Group becslése szerint a lengyel összalmatermés 60%-a semmisült meg.

A lengyel, a francia és a magyar almatermés alakulását ebben a cikkben követhetik nyomon:

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?