2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hírek - Élelmiszer

Itt a vészjelzés: soha nem látott drágulás vár a sertéshúsra

Szeptemberben csaknem 50 százalékkal volt drágább a sertéshús Kínában, mint augusztusban, az egy évvel ezelőtti árakkal összevetve pedig majdnem 70 százalékos az áremelkedés mértéke - írja a cnbc.com. A tavaly nyáron kitört afrikai sertéspestis mostanra kiirtotta az ország disznóinak csaknem felét, a központi raktárakban pedig kiürülőben a fagyasztott hús.
 
 

Egész pontosan 69,3 százalékkal kell többet fizetni most a kínai vásárlóknak a sertésért, mint egy évvel ezelőtt, amikor a pusztító kór megjelent az ország észak-keleti területén. A sertéspestis azóta dél-nyugati irányban haladva átszelte az egész országot és átlépte a határokat is.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint a sertéshús ármelkedése 11,2 százalékkal emelte meg az élelmiszerárakat az augusztusi szinthez képest, a fogyasztóiár-index pedig éves összehasonlításban 3 százalékkal nőtt - ez az utóbbi hat év legmagasabb értéke a Reuters szerint. Eközben a húsiparban csökkent az érvényesíthető ár.

Kína a világ legnagyobb sertéstartója és -fogyasztója, de az elmúlt évben sokan le kellett hogy mondjanak erről a húsféleségről a drágulás miatt. Csakhogy időközben minden helyettesítő termék ára megnőtt, a csirkét, a marhát, a halat, de még a gombát is drágábban mérik most, mint egy évvel ezelőtt. Az elemzők az áremelkedés ütemét illetően gyorsulásra számítanak, mivel év végéig tovább csökken az ország sertésállománya.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu