Itt a vészjelzés: soha nem látott drágulás vár a sertéshúsra

agrarszektor.hu
Szeptemberben csaknem 50 százalékkal volt drágább a sertéshús Kínában, mint augusztusban, az egy évvel ezelőtti árakkal összevetve pedig majdnem 70 százalékos az áremelkedés mértéke - írja a cnbc.com. A tavaly nyáron kitört afrikai sertéspestis mostanra kiirtotta az ország disznóinak csaknem felét, a központi raktárakban pedig kiürülőben a fagyasztott hús.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egész pontosan 69,3 százalékkal kell többet fizetni most a kínai vásárlóknak a sertésért, mint egy évvel ezelőtt, amikor a pusztító kór megjelent az ország észak-keleti területén. A sertéspestis azóta dél-nyugati irányban haladva átszelte az egész országot és átlépte a határokat is.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint a sertéshús ármelkedése 11,2 százalékkal emelte meg az élelmiszerárakat az augusztusi szinthez képest, a fogyasztóiár-index pedig éves összehasonlításban 3 százalékkal nőtt - ez az utóbbi hat év legmagasabb értéke a Reuters szerint. Eközben a húsiparban csökkent az érvényesíthető ár.

Kína a világ legnagyobb sertéstartója és -fogyasztója, de az elmúlt évben sokan le kellett hogy mondjanak erről a húsféleségről a drágulás miatt. Csakhogy időközben minden helyettesítő termék ára megnőtt, a csirkét, a marhát, a halat, de még a gombát is drágábban mérik most, mint egy évvel ezelőtt. Az elemzők az áremelkedés ütemét illetően gyorsulásra számítanak, mivel év végéig tovább csökken az ország sertésállománya.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33