Itt az új csodaélelmiszer: vetélytársa akadt a szójának?

Itt az új csodaélelmiszer: vetélytársa akadt a szójának?

agrarszektor.hu
A Cranfield Egyetem egyik végzőse létrehozott egy új proteinforrást talajbaktériumból, amelyet az elektrolízissel alkotóelemeire bontott vízből kinyert hidrogénnel táplált. Pasi Vainikka, a finn Solar Foods vezérigazgatója szerint az évtized végére az így előállított proteinliszt egy árban lehet majd a szójával.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Solein névre keresztelt proteinliszt íztelen, ezért kiválóan alkalmas lehet kenyérfélék, tészták, jégkrémek vagy akár szószok készítésére is, írta meg a Farming Life. Emellett állati takarmánynak is alkalmas lehet, amivel kiválthatjuk az esőerdők talaján termesztett, importszóját is. Leon Terry professzor, a Cranfield Egyetem környezetvédelmi és agrár-élelmiszeripari egységének vezetője szerint egyre nagyobb az érdeklődés a szintetikus élelmiszerek iránt, de a fogyasztók általi elfogadásuk kapcsán vannak még kérdések.

Az egyik ilyen az, hogy készült-e hiteles életciklus-elemzés a termékről, azaz megvizsgálta-e valaki, hogy a termék teljes életútja során milyen potenciális hatásokat gyakorolt a környezetére? Illetve kérdéses még, hogy van-e tényleges igény erre a termékre? A professzor azt is megjegyezte, hogy nem először fordult már elő, hogy az új technológia által kínált újszerű élelmiszerek elfogadása nem volt éppen zökkenőmentes, elég csak a genetikailag módosított növényekre gondolni. Leon Terry professzor szerint a szintetikus proteinnek inkább az állati takarmányok alternatívájaként lehet jövője.

Kép forrása: Getty Images

Dr. Adrian Williams, a School of Water, Energy and Environment docense elmondta, hogy az új technológia ígéretes, de a teljes potenciál felderítéséhez több értékelésre lenne szükség. Szerinte az új technológia már csak azért is nagyon érdekes, mert szembemegy a megszokott gombaalapú proteinekkel, amelyek a levegőben található szén-dioxid helyett növényi táptalajból szerzik be a szükséges tápanyagokat. A docens szerint az új protein előállításának legfőbb korlátja a hidrogén előállításához szükséges megújuló forrásokból származó elektromosság lesz. Ehhez ugyanis még mindig szükség van ásványokra és megfelelő infrastruktúrára. Ezt az új proteint, jelezte Dr. Adrian Williams, életciklus-elemzésnek kellene alávetni, hogy kiderüljön, különböző körülmények között összességében milyen előnyökkel járhat a fehérje használata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02