2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Élelmiszer

Járványhelyzet: ezekből a szuperélelmiszerekből érdemes most betárazni

Gyenge immunrendszerrel kiszolgáltatottabbá válhatunk a betegségekkel, vírusokkal, így az új koronavírussal szemben is. Március eleje óta mindennapjaink része a koronavírus elleni küzdelem. Az alapos kézmosásról, a társas érintkezés kerüléséről, a fizikai kontaktus minimalizálásáról már mindenki hallott. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy immunrendszerünk erősítésével hatékonyan segíthetjük szervezetünk védekezését, egy esetleges fertőzés esetén pedig a mielőbbi, szövődménymentes gyógyulást.
 
 

Szervezetünk immunválasza megerősíthető megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával, hiszen a zöldségek és a gyümölcsök tápanyagdúsak, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal és antioxidánsokkal - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Sok szakember a „szuperélelmiszerek” közé sorolja őket, amelyek az emberi szervezetben az egészség megőrzését vagy visszaállítását szolgálják. Egy jól összeválogatott, immunerősítést célzó étrend vagy kúra alapjai az általában könnyen beszerezhető cékla, sárgarépa, alma, kivi, illetve a piacon már megjelentek a hazai termelésű primőr zöldségek: paradicsom, paprika, retek, zöldhagyma, uborka, saláta.

A cékla rendszeres fogyasztása betegségmegelőző és gyulladáscsökkentő hatású, rendkívül magas betain-tartalmának köszönhetően. Emellett kiváló vitaminforrás és gazdag ásványi anyagokban, rostokban, valamint antioxidánsokban. Ez igaz a sárgarépára is, amely bétakarotin-tartalma miatt elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez, akár kúraszerűen is. Az alma számos pozitív hatása mellett szintén erősíti az immunrendszert, mert sok C-vitamint és antioxidánst tartalmaz. A kivi bővelkedik leginkább C-vitaminban: egy darab elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét, valamint nagyszerű immunerősítő, segítségével megelőzhető a szezonális betegségek, a nátha, a megfázás kialakulása, légúttisztító hatású, csökkenti a gyulladásokat. Bár sokan nem tudják, a kivi hazánkban is megterem.

A legtöbb zöldség és gyümölcs nyersen elfogyasztva a legegészségesebb, de azért bőven marad jó hatásuk elkészítve is. Levesek, főzelékek, saláták, mártogatósok vagy épp smoothie-k, mind segíthetik egészségünk megóvását a különböző betegségekkel szemben, rövid és hosszú távon is.

Megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs napi fogyasztásával javítható szervezetünk immunválasza és javulhat ellenállóképességünk is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió közös edukációs programja, az Európai Friss Kalandok idén immár harmadik éve népszerűsíti hazánkban a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, illetve hívja fel a figyelmet ennek fontosságára. A kampány két kabalafigurája Frutti és Veggi a gyermekeket szólítja meg, míg a szüleiknek Wolf András séf kínál gasztrotippeket, egészséges, gyors recepteket.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.
    Mind a négyet bepipálom
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu