2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Élelmiszer

Juncker egyértelműsítette: nem lehet "kettős élelmiszermérce"

Elfogadhatatlan az élelmiszerek eltérő minősége az Európai Unión belül – jelentette ki évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Szerinte nem megengedhető, hogy az állampolgárok bizonyos országokban azonos márkanév alatt gyengébb minőségű élelmiszereket kapjanak.
 
 

"Nem lehetnek másodrangú fogyasztók, a szlovákok nem érdemelnek kevesebb halat a halrudacskában, a magyarok nem érdemelnek kevesebb húst a húsételekben" - emelte ki Juncker az MTI szerint az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Az európai jog ezt már most is tiltja, a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal ellátni az illegális gyakorlatok megszüntetéséhez.

A kettős élelmiszerminőségre - arra, hogy egyes multinacionális vállalatok ugyanolyan márkanév alatt alacsonyabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép- és kelet-európai piacokon, mint Nyugat-Európában - az év elején hívták fel a figyelmet a visegrádi országok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – az agrártárca utasítására – Magyarországon is több vizsgálatot végzett. Ezek azonban szakmai alapon nem igazolták vissza a „kettős mércéről” szóló állításokat.

A Nébih több esetben talált ugyan eltérést az azonos, vagy hasonló termékek között, e különbségek azonban nem alapozták meg a magyar vásárlók hátrányos megkülönböztetéséről szóló véleményeket. Ugyanezt hangsúlyozta kiadott korábbi közleményeiben az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) is.

Az Európai Bizottság most egyfajta módszertan kidolgozására tett javaslatot, amellyel javítani lehetne az összehasonlító tesztek minőségét. Egymillió eurót el is különítettek az uniós Közös Kutatóközpont (JRC) számára. További egymillió eurót pedig a tagországok, hogy tanulmányokat finanszírozzanak és a szabályok betartását erősítsék.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu