Kőkemény drágulás jöhet: harmadával is többe kerülhetnek idén a nyári gyümölcsök

Kőkemény drágulás jöhet: harmadával is többe kerülhetnek idén a nyári gyümölcsök

agrarszektor.hu
Felemás szezonra számítanak a gyümölcstermesztők idén. Bár a minőségre nem lehet panasz, a mennyiségre annál inkább. Eddig nagyjából feleannyi gyümölcs termett, mint a korábbi években: és cseresznyéből, meggyből, kajsziból is kevesebbet szüretelhetnek. Mindez az árakon is meglátszik: harmadával is többe kerülhetnek ezek a gyümölcsök - hangzott el az M1 Híradójában.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei év felemás lesz, hiszen a várható gyümölcsterméssel minőségileg nem lesz gond, mennyiségileg viszont annál inkább - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Becslések szerint ugyanis mintegy 500 ezer tonnára lehet számítani az évi, átlagos 800-900 ezer tonnával szemben.

A gyümölcstermelésnél gyakran előfordul, hogy egy-egy gyümölcsfélénél virágzás idejében beköszönt a fagy. Idén olyan helyzet alakult ki, amelyre eddig nem volt példa, hogy a március végétől számított hat hétben 7-8 alkalommal volt fagyos az éjszaka. Ez pedig minden gyümölcsfajt érintett a szamócától egészen a körtéig, vagy a dióig

 - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

A kevesebb termés várhatóan a bolti árakban is visszaköszön majd. Szinte biztos, hogy drágulnak a gyümölcsök. A kereskedők szerint akár 30-40 százalékkal is többe kerül majd például a cseresznye, a meggy, a kajszi, vagy az őszibarack.

A csorvási kertészetben 40 hektáron szedik le a fákról a gyümölcsöt a következő két hétben. Legalább 160 tonna terméssel számolnak, ami elég jónak mondható, igaz ebben a gazdaságban már viszonylag nagy területen esővédő fóliával és jégvédő hálóval próbálják elejét venni az időjárás okozta károknak.

Amíg más gyümölcsnek nem tett jót, hogy heteken át nem esett az eső, addig a szamócának ez nem okozott gondot. Persze öntözni kellett az ültetvényeket, de így csak annyi vizet kapott a növény, amennyire éppen szüksége volt.

Az a szerencsésebb helyzet mégis, hogy ha nem esik túlzott mennyiségű eső, mert voltak olyan éveink, amikor a maghátakat elárasztotta a víz, szivattyúkkal kellett mentesítenünk a víz alól az epret, és nagyon sok lerohadt

 - árulta el Nezdei Sándorné, aki egy családi gazdálkodást vezet Csökölyön.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03