Megjelent az élelmiszerárstopról szóló rendelet: itt vannak a részletek

Megjelent az élelmiszerárstopról szóló rendelet: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
A napokban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy hat élelmiszer esetében avatkoznak be a termékek árába, azokat minden boltban vissza kell vinni az október 15-én jellemző szintre. Az árbefagyasztás egyelőre február 1-je és május 1-je között érvényes.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerdán jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a kormány a tavaly október 15-i szinten. A hat élelmiszer azóta hétre nőtt, így az alábbiakra érvényes az árbefagyasztás:

  • kristálycukor,
  • búzafinomliszt,
  • napraforgó-étolaj,
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell és csirkefarhát - hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös,filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az intézkedés pedig február elsején lép majd életbe. A rendelkezés szerint, ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni. Ha a bruttó kiskereskedelmi ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll. Ha a kereskedő alkalmazandó ára kiárusítás, leárazás, akció, szezonális kedvezmény, promóciós értékesítés során alkalmazott ár lenne, akkora kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbá, a kereskedő 2021. október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta minimum a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására köteles. Az e rendeletben meghatározott előírások érvényre juttatására szolgáló, az Ártörvény közigazgatás ihatósági ügyekben a fogyasztóvédelmi hatóság kijelöléséről szóló kormányrendelettel kijelölt általános fogyasztóvédelmi hatóság a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal bevonásával jár el. Ha a hatóság a rendelet szerinti kötelezettségek megsértéséről ellenőrzése során tudomást szerez 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki, vagy ismételt jogsértés esetén döntésével elrendelheti, hogy a kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13